Aproape 100 de permise reținute de polițiștii vâlceni


În perioada 19 – 21 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat activități specifice pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

 Acțiunile au vizat depistarea conducătorilor auto care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice, acționându-se preponderent pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive și a celor care nu respectă regimul legal de viteză.

 Astfel, au fost legitimate prin aplicația eDAC 973 de persoane și au fost verificate 941 de vehicule. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 827 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 270.000 de lei. Dintre amenzile aplicate, 493 au fost pentru depășirea vitezei legale, 17 pentru depășire neregulamentară, 3 pentru alcool, 15 pentru abateri ale bicicliștilor și 299 pentru alte nereguli.

Pentru neregulile constatate la regimul rutier, ca măsură complementară, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice, 98 de permise de conducere (68 pentru viteză neregulamentară, 17 pentru depășire neregulamentară, 3 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, 1 pentru neacordare prioritate vehicule/pietoni și 9 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 21 de certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligații legale, fiind constatate și 6 infracțiuni la regimul rutier.

Cea mai mică amendă pentru viteză, 330 lei

Poliţia Vâlcea recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată condiţiilor meteo şi de trafic şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

Reamintim conducătorilor auto că depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, se sancţionează de prevederile O.U.G. 195/2002, astfel:

– depăşirea cu 10-20 Km/h constituie contravenţie şi se sancţionează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare;

 – depăşirea cu 21-30 Km/h constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare;

 – depăşirea cu 31-40 Km/h constituie contravenţie şi se sancţionează cu 6-8 puncte amendă şi 4 puncte penalizare;

 – depăşirea cu 41-50 Km/h constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9-20 puncte amendă şi 6 puncte penalizare;

 – depăşirea cu mai mult de 50 Km/h a vitezei maxime admise, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9-20 puncte amendă şi aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

Un punct de amendă este, în acest moment – 165 lei