APIA controlează în teren efectivele de oi şi capre


Adrian-PinteaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în această perioadă, se desfăşoară contro­lul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zooteh­nic, în anul 2013.

În cadrul descinderilor la faţa locului, echipele de control APIA verifică urmă­toa­rele elemente: existenţa reală a efec­tivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal; iden­tifi­carea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmea­ză: identificate cu o crotalie auriculară sim­plă, având imprimat un cod unic de iden­tificare a animalului, în cazul ani­ma­lelor născute până la 1.01.2008; identifi­cate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul anima­lelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009; identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în ca­zul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010; corespondenţa dintre efec­tivul înscris în cerere şi efectivul exis­tent în exploataţie, la data contro­lului.

„Reamintim crescătorilor de animale că efectivul de femele ovine/caprine pen­tru care au solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţio­nată în cerere, pe perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august 2013 inclusiv. Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nede­ter­minate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz. În cazul în care solicitantul refuză sau restric­ţionează accesul în exploataţie a repre­zentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin  care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă. Precizăm că 3 august 2013 este termenul limită până la care echipele APIA pot efectua controlul la faţa locului, în exploataţiile de ovine şi caprine”, răzbate din comunicatul oficial de presă al Agenţiei conduse de către Adrian Pintea (foto).

Potrivit APIA, în perioada 5 -30 aprilie 2013, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de solicitare a primei pe cap de animal din cadrul plăţilor naţionale directe comple­mentare sector zootehnic, speciile ovine şi caprine, un număr de 59.587 cereri, pentru un număr de peste 9,363 milioane animale. Faţă de anul 2012, numărul de cereri a crescut cu 8,76% şi efectivul de animale cu 9,42%.