„Am luptat, dintotdeauna, împotriva corupției”


raban_grigore• declară Grigore Răban, fost parlamentar, actualmente președinte CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea • „salariul revoluționarului dăunează pensiei”
 

Nu mai e o noutate  că faptele de corupție sunt la tot pasul, iar multe dintre ele au ajuns să fie scoase la iveală și pedepsite ca atare. Grigore Răban, fost parlamentar și actualmente liderul pensionarilor vâlceni nu a putut trece peste un astfel de subiect, mai ales că, de-a lungul experienței sale politice s-a implicat serios în această problematică.

– Domnule Răban, de ce corupție și de ce acum?

Nu mi-e indiferentă treaba corupției. Nu pot să nu remarc că s-a dezvoltat enorm după ‘89. Pentru mine, ca persoană, ca fost parlamentar, corupția a atins trei etape: una, înainte de 22 decembrie 1989, alta în perioada 22 – 25 decembrie 1989, când a fost împușcat Ceaușescu și au apărut acele clici de revoluționari  și, cea de-a treia, după ‘89 și până-n prezent. Până-n 89 am lucrat mult, 28 de ani,  și nu a fost ușor. Sunt conștient de faptul că nu puteam rămâne un simplu spectator, mai ales la ce s-a întâmplat după apariția Legii 18 când prevederile legale au început să se aplice eronat. Am rămas dezamăgit când am fost parlamentar de modul în care partidul de guvernământ de atunci nu a acordat o atenție deosebită subiectului.

– Legat de corupție, cum a fost tratat subiectul în Parlament?

Corupția a reprezentat tema prioritară în ședința din 6 septembrie 1993 când a fost analizată și moțiunea depusă pe 31 august 1993. Încep cu declarația lui Corneliu Coposu: „Această discuție a Camerelor reunite a fost destinată eluci­dării problemei corupției…Menționez că pe noi nu ne intere­sează aspectul penal al corupției, ci aspectul moral și politic. Pentru ca Parlamentul și opinia publică să fie perfect lămurite asupra acuzațiilor care s-au adus unor membri importanți ai Puterii executive, cer ca să fie convocați și audiați în planul celor două Camere”. Ion Diaconescu: „Raportul preliminar al Comisiei constituie pentru cercetarea unor cazuri de corupție și dezbaterile purtate pe marginea lui în actuala sesiune extraordinară a Parlamentului României convocată în acest scop a dovedit că: În țara noastră, corupția este practicată, favo­rizată sau tolerată chiar de către unii reprezentanți ai guvernării actuale; Prin autoritatea semnăturilor lor, toți mem­bri comisiei atestă fapte de deturnare de fonduri, trafic de influență, abuz de funcții, inclusiv ingerarea și tolerarea tensiu­nilor între instituții ale statului a căror menire est tocmai com­baterea corupției comise de înalți funcționari de stat; Împreju­rarea scoaterii de sub urmărire penale pentru unele fapte de care sunt învinuiți nu înlătură răspunderea lor politică pentru acte de guvernare. Față de această situație, Parlamentul Ro­mâ­niei cere Guvernului desolidarizarea de persoanele impli­cate în acte de corupție și îndepărtarea lor din funcțiile pe care le ocupă în prezent. Măsura propusă reprezintă un pas ab­so­lut necesar în acțiunea de curmare a valului de corupție… Neaplicarea imediată reprezintă o solidarizare a întregului Guvern cu actele celor vinovați și ar conduce la asumarea răspunderii politice a acestuia cu toate consecințele ce decurg de aici”. Nicolae Văcăroiu, prim-ministru: „Decizia Parlamen­tului României de a dezbate într-o sesiune extraordinară căile de stopare și înlăturare a acestui fenomen nefast, intole­rabil…constituie un eveniment important în evoluția demo­crației românești. În acest cadru parlamentar, se vor contura mai clar, mai lucid, mai realist criteriile de conduită, atitudine politică, morală și juridică pe baza cărora vor trebui să fie depistate, urmărite și stopate actele de corupție de orice fel și la orice nivel…Desigur, avem spre examinare cazuri grave din perioada 1990 – 1992. Cunoașteți scandalurile de proporții ale vânzării sau repartizării abuzive a unor imobile de mare valoare, chiar din patrimoniul național, distrugerea unei părți a flotei românești etc.”

– Vorbeați, la un moment dat, de o a doua etapă după 89 de corupție: nașterea acelor clici de revoluționari…

Una din marile contribuții ale corupției a fost și acea clică de revoluționari, la ora asta depășind cu mult numărul manifestaților din 89. Avem mai mulți revoluționari decât manifestați!!! Cei de la Vâlcea ce au făcut? N-au curaj să se prezinte să ne spună ce au făcut….”

– În încheiere, domnul Răban, care este situația actuală din punctul de vedere al faptelor de corupție?

Corupția a fost dintotdeauna. Trebuie înlăturată corupția, birocrația și să se revină la activitatea normală, să predomine clasa celor care muncesc, să depășească numărul pensio­na­rilor…Salariul revoluționarului este dăunător pensiei. Trebuie să se dezvolte economia, să crească numărul salariaților, să înflorească agricultura, să se revină, pe scurt, la eficiența dinainte de 1989.