Aici sunt banii dumneavoastră!


Ion-Calea4Ultimele discursuri politice ale actualei Puteri arată că epoca sacrificiilor salariale nu a luat sfârşit  şi că foarfeca tăierilor din veniturile românilor încă mai are de ciuntit. Statisticile, ca şi sondajele, arată că aproape 91% din cetăţenii acestei ţări n-au ieşit din panica sărăciei şi continuă să fie foarte atenţi la modul în care îşi cheltuiesc şi administrează veniturile lunare.

Pe tot parcursul anului trecut, măsurile abuzive ale statului de a secătui veniturile, şi aşa modeste, ale profesorilor, medicilor, funcţionarilor publici şi altor categorii de salariaţi, nu au cunoscut oprelişti şi n-au avut limite. Pe lângă reducerea cu 25% a retribuţiei, Guvernul a scos în afara legii toate celelalte stimulente: sporuri pentru condiţii deosebite de muncă, indemnizaţii, prime, tichete de masă şi de vacanţă, al treisprezecelea salariu etc.

Aflăm, însă, pe surse scăpate de sub sechestrul guvernamental, că draconicele măsuri nu au mai operat şi în fauna ministerialelor. Potrivit acestor surse, funcţionarii din Palatul Victoria au primit pe parcursul anului trecut sporuri şi stimulente în valoare de 110 milioane euro, adică peste 460 milioane RON. Cei mai mulţi bani au fost îndreptaţi – cum altfel? – spre Ministerul Finanţelor, ai cărui salariaţi au fost răsplătiţi boiereşte cu 443 milioane lei drept sporuri de audit, de … doctorat, de manager public sau – ia auziţi! – pentru condiţii grele de muncă.

Stimulente financiare consistente pentru „expuneri în câmpuri electro­mag­netice”, pentru activitatea de noap­te, pentru „suprasolicitare” sau pen­tru „condiţii vătămătoare” de mun­că au primit şi subalternii dom­nilor miniştri de la Mediu, Afaceri Externe, Ministerul Muncii şi altele. La rândul său, Ministerul Sănătăţii, care s-a plâns că nu mai face faţă costurilor medicale din spitale şi a hotărât să pună lacăt la poarta a 67 unităţi sanitare cu paturi, a găsit totuşi în visteria proprie 2,59 milioane lei pentru premierea personalului din subordinea directă.

Grav este că şi astăzi, în 2011, după ce am ieşit din recesiune, cum trâmbiţează victorios primul ministru Emil Boc, actuala Putere se încăpăţânează să ia în calcul orice noţiune de respect faţă de milioanele de români. Ea continuă să aplice grosso-modo programul de conver­genţă şi să prelungească până la calendele greceşti sau paştele cailor măsurile de austeritate prin menţi­nerea salariilor îngheţate şi interdicţia oricăror sporuri şi indemnizaţii. Ba, dimpotrivă, caută cu disperare să pună la gloabă până şi micile venituri incidentale ale românilor. Este notoriu în acest sens proiectul Legii privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri pentru care, aşa cum ne-a obişnuit, Guvernul îşi va asuma răspunderea. Împotriva cui va acţiona această lege şi veniturile cui vor fi impozitate cu 16%? Bineîneţeles, a zilierilor şi sezonierilor, a vecinului pe care îl plăteşti cu câteva zeci de lei să te ajute la curăţenie, în agricultură sau la alte treburi gospodăreşti. Patetismul cu care ministrul Muncii, Ioan Botiş, se bate pentru această lege va fi o luptă cu morile de vânt. Ea nu va face decât să deschidă larg poarta muncii la negru. Orice angajator se va putea ascunde în spatele contractelor sezoniere.

Nici astăzi nu pricepe Guvernul că problema impozitării corecte şi echitabile a veniturilor nu se va rezolva atâta timp cât se va căuta să se stoarcă bani din orice, pe orice cale, băgând până la cot mâna în buzunarul românului, dar risipind galinaceic sute de milioane de lei pentru răsplata fidelităţilor ministe­riale.

dr. ing. ION CÎLEA

vicepreşedinte PSD