„Acordul cu FMI nu prevede noi taxe şi impozite!”


vladoiu_aurel• declară deputatul Aurel Vlădoiu, care prezintă prima înţelegere pe care România o va încheia cu instituţiile financiare internaţionale şi care nu conţine măsuri de austeritate
 

Zilele trecute, premierul Victor Ponta a prezentat în Parlament condiţiile noului acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Prezent la acest eveniment, deputatul vâlcean Aurel Vlădoiu declară: „Noul acord va fi unul de tip preventiv, în valoare de 4 miliarde de euro, însă România nu va folosi niciun cent din acest bani. În scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern către instituţiile financiare internaţionale nu sunt specificate noi taxe şi impozite sau măriri ale celor existente, cu excepţia măsurilor anunţate deja de reprezentanţii Guvernului şi luate pentru a compensa reducerea TVA la pâine şi eliminarea CASS de la pensii. Aceste măsuri sunt creşterea accizelor la alcool şi produse de lux, dar şi introducerea plăţii CAS de 5% pentru veniturile din chirii obţinute de persoanele fizice, în limita a cinci salarii medii pe lună”. Trebuie precizat că acordul nu conţine nicio prevedere legată de impozitarea persoanelor fizice autorizate sau drepturilor de autor, acestea fiind cerinţe mai vechi ale reprezentanţilor FMI.

România a încheiat „cu bine” precedentele două acorduri, iar acest nou acord va fi ca un certificat de bonitate al finanţelor româneşti. „Deja ne împrumutăm de pe pieţele externe cu dobânzi foarte mici, de până la 5%, iar acest nou acord va fi pentru investitorii străini un semn de predictibilitate şi stabilitate macroeconomică a României. În noul acord nu va mai exista obligaţia efectuării unor privatizări majoritare, aşa cum s-a întâmplat cu acordurile precedente. Vor fi, însă, listări la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la companiile energetice, de 10-15%, ceea ce va permite intrarea capitalului privat în aceste companii şi astfel va fi asigurat un management mai eficient. Mai trebuie spus că acesta este primul acord pe care România îl va încheia cu instituţiile financiare internaţionale şi care nu conţine măsuri de austeritate”, a mai spus Vlădoiu.