A doua catagrafie a Râmnicului – 1835 (3)


La culoarea Neagră, avem rep. 3 – Ceauş Ghiţă Capeleanu (născut la Râmnic, în 27 martie 1801), rep. 4 – Medelniceru Costache Sterian, rep. 8 – polconic Ioan Bu­nescu( născut în Bucureşti, venit de patru ani în Râmnic, de naţionalitate română, de meserie amploiant, avea două case, una cu patru camere şi alta cu trei camere) rep.18 –Postelnicu Matei Grădescu, rep.19 – Vis­tier Nicolae Giulescu ( născut în satul Dozeşti la 1797, venit în Râmnic de 5 ani, naţionalitate română, de meserie amploiant) rep.58- Logofătu Mihalache Iovipali (născut la Râmnic, de meserie amploiant) rep.128 – Stolnicu Ioan Lahovary (născut la Ţrigrad în 1776, stolnic al căminarului Iordache Laho­vary) rep.148 – Logofătu Matei Pătru (năs­cut la Râmnic, de meserie amploiant) rep.156 – Logofătu Ion Zugravu (născut în Bucureşti, venit în Râmnic de 13 ani, de naţionalitate română, de meserie zugrav)  rep.157. Logofătu Dumitru Tutoveanu (năs­cut în Tetova, de naţionalitate sârbă) rep.160 – Postelnicu Petrache Radu (născut în Râmnic, de meserie amploiant), rep. 162 – Polcovnic Moise Răculescu (născut în Bucureşti, venit în Râmnic de 24 de ani, de meserie amploiant), rep.163 – Vistier Iordache Olănescu (născut în satul Olăneşti în anul 1798). În afara datelor pre­zen­tate de Cartgrafie, vă oferim informaţii culese din Cartagrafia oficială de toţi boierii Ţării Româneşti, la 1829, a lui Ioan C. Filiti, publicată în 1929, la pagina 65 Iordache Olănescu, născut în satu Olăneşti, vistier a lui Alexandru Olă­nescu, trei logofăt, şase logofăt în satu Olăneşti, are 400 de stânjeni moşie în hotaru Olăneşti, două vii la Drăgăşani, pe pământ străin, o căşcioară în marginea oraşului Râmnic”.

Rep. 168 – Logofătu Costache Balotă (născut în Mehedinţi, venit în Râmnic de 27 de ani, de meserie amploiant) rep. 170 – Polconic Petre Olănescu 8născut în satul Olăneşti, în 1795), rep.191 – Logofătu Cos­ta­che Popescu (născut în Râmnic), rep. 195 Medelenicer Alecu Bujoreanu (născut ăn satul Bujoreni la 1791). Pe lângă datele oferite de Catagrafie, este necesar să vă oferim o selecţie de informaţii despre aceas­tă persoană, culese din diferite documente ale vremii: „În Catagrafia Boierilor Ro­mâni, întocmită în anul 1853, este înscris cu un venit de 6000 de galbeni şi diverse case în centrul Râmnicului. Din Zapisul domnesc din august 1850, aflăm că Domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei îl numeşte să conducă şi comisia de lucrări pentru amenajarea parcului Zăvoiu. Alecu Bujoreanu cedează o parte din terenul proprietate personală pentru construirea noului local al şcolii primare de băieţi, la care se încep lucrările în anul 1835, de asemenea oferă şi multe materiale pentru construcţia şcolii.

La culoarea Roşie, la rep. 9 Polcovnicu Ion Bunescu (născut la Suteşti, locuieşte în Râmnic din anul 1813, de meserie aren­daş), rep. 16 – Stegaru Mihalache (născut în Râmnic) rep.20 Logofătu Dincă Droje­nes­cu, rep.41 Postelnicu Nicolae Capeleanu (n, Râmnic) (…) rep141 Cluceru Toma Olă­nescu (născut în satul Olăneşti în 1802) câteva informaţii: „Toma Olănescu, considerat de toţi drept ctitorul principal al staţiunii Olăneşti, şade şi în satul Olăneşti, are 250 d estânjeni moşie în Olăneşti, a fost pentru o perioadă şi subocârmutor al Plaiului Cozia. După Băile Olăneşti, file de istorie, pag. 143 -144, Ion Al. Popescu şi Nicoale Gorgan.

Vă oferim, pe larg, informaţii despre aceste ranguri boiereşti în ordine alfabetică şi nu după importanţa ierarhică: ceauş – căpitan de surugii; clucer – maestru al Curţii, avea grijă de camerele şi locuinţele domneşti; logofăt – un fel de judecător; medelnicer – avea grijă de apa de spălat a Domnitorului; pitar- se îngrijea de pâinea domnească; postelnic – îngrijea camera Domnului; polcovnic – vechi grad militar, colonel, comandantul unei formaţii militare de pază, ordine publică; stegar – purtătorul steagului domnesc; stolnic – se ocupa de bucătăria domnească; vistier – se ocupa de cheltuielile şi veniturile statului.
CONTiNUARE…