Parlamentul European solicită un salariu minim pentru ţările membre UE


Parlamentul European a cerut marţi Comisiei Europene să acţio­neze pentru punerea în aplicare a legislaţiei privind venitul minim în Europa pentru a preveni sărăcia care afectează zeci de milioane de oameni în UE. Rezoluţia votată nu are însă caracter obligatoriu.

Parlamentul European a cerut marţi Comisiei Europene să acţio­neze pentru punerea în aplicare a legislaţiei privind venitul minim în Europa pentru a preveni sărăcia care afectează zeci de milioane de oameni în UE.

Rezoluţia, care nu are un ca­rac­ter obligatoriu, sugerează ca statele UE să dezvolte sisteme de venit minim bazat pe cel puţin 60% din venitul mediu al fiecărui stat mem­bru al Uniunii. Rezoluţia soli­cită de asemenea dezvoltarea de servicii sociale în întreaga Europă.

„În 2010, numărul persoanelor care trăiau în sărăcie era de 116 milioane, adică peste 20% din cetăţenii UE şi 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) trăiau în condiţii de sărăcie extremă”, a declarat socialistul belgian Frederic Daerden, autorul raportului adoptat de PE şi citat de AFP.

Potrivit eurodeputatului francez Karima Delli, din grupul verzilor, introducerea unui salariu minim este „un instrument indispensabil” pen­tru atingerea obiectivului Co­mi­siei de a scoate 20 de milioane de oameni din sărăcie până în 2020. Anul 2010 a fost proclamat „Anul european al luptei împotriva sără­ciei şi excluziunii sociale.”

Informaţia ne-a fost oferită de Centrul Europe Direct Vâlcea de pe lângă Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.