2.403 PERSOANE S-AU ÎNSCRIS la Bacalaureat în Vâlcea. Rămâne de văzut câte se vor și prezenta la examene!


După ce, în Vâlcea, la Evaluarea Națională au absentat aproximativ 100 de candidați din cei 2.605 înscriși, urmează o săptămână în care se vor susține probele scrise ale Examenului de Bacalaureat. Din păcate, cel mai probabil, așa cum se întâmplă și în alte județe (nu numai în Vâlcea!), vor fi alte probe din cadrul unui examen național la care unii dintre elevi se vor lăsa greu de convins să vină în sălile de examen. Vacanță, căldură, ștrand, mare, munte… adică destule tentații pentru persoanele care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat. Și toate acestea fără a mai pune la socoteală situațiile în care se află tot mai mulți tineri din Vâlcea, care sunt cu un picior (și jumătate) spre plecarea din țară. Unii chiar fără a mai susține examenele de Bacalaureat, Evaluare Națională sau chiar fără a absolvi fie și gimnaziul.

11 centre de examinare în județul Vâlcea

Sesiunea iunie-iulie 2023 a Examenului național de Bacalaureat începe luni, 26 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 27 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, miercuri, 28 iunie, este programată proba la alegere a profilului și a specializării, iar joi, pe 29 iunie, proba la limba maternă. Examenul este organizat în 11 centre.
Pentru susținerea probelor s-au înscris 2.403 de candidați, dintre care 2.074 de candidați din promoția curentă, respectiv 329 de candidați din promoțiile anterioare.

Când se afișează rezultatele?

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 iulie (până la ora 12.00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie 2023.

Condițiile de promovare a examenului

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
• recunoașterea/ echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
• susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
• obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Ministerul Educației pune la dispoziția persoanelor interesate linia TELVERDE 0800.801.100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata desfășurării probelor scrise.