18 aprilie 2013, moment istoric pentru declaraţii fiscale


cci_sediuCamera de Comerţ şi Industrie atrage atenţia tuturor asupra unei noutăţi de mare impact şi care intră în vigoare chiar de azi. Astfel, potrivit unui material postat pe pagina proprie de Internet, CCI Vâlcea informează despre toate noile reglementări în ceea ce priveşte depunerea declaraţiilor online. Prevederile se referă la declaraţia fiscală unică, dar şi la celelalte declaraţii depuse pe Internet de contribuabili, prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

„Legea nr. 100/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 211 din 15 aprilie, aduce modificări la Codul de procedură fiscală şi reglementează mai clar data depunerii unei declaraţii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă pe portalul e-Romania.

Concret, noile reguli, care intră în vigoare in 18 aprilie, clarifică data la care se consideră că o declaraţie a fost depusă în situaţia în care contribuabilul depune declaraţia, însă aceasta nu a fost validată. Reglementările legale în ceea ce priveşte data depunerii declaraţiilor fiscale au fost modificate în mod repetat de autorităţi, Legea nr. 100/2013 fiind al treilea act normativ care aduce schimbări în această chestiune în ultimul an şi jumătate.

Cronologie

În luna septembrie 2011, odată cu modificarea Codului de procedură fiscală prin OG nr. 29/2011, Guvernul a stabilit că data depunerii unei declaraţii va fi data înregistrării declaraţiilor pe portal, aşa cum rezultă din mesajul electronic transmis de sistemul informatic, cu condiţia validării conţinutului declaraţiilor. Până la acel moment, data depunerii unei declaraţii era considerată data validării acestora, aşa cum rezultă din mesajul electronic de confirmare a validării declaraţiei.  Ulterior, prin OG nr. 16/2012, publicată la aproape un an diferenţă, în 28 august, Guvernul completează aceste prevederi şi stabileşte că în cazul în care declaraţia nu este validată, data depunerii declaraţiei este data validării, astfel cum rezultă din mesajul electronic.

Mai mult decât atât, prin reglementările din luna august, Executivul clarifică şi ce se întâmplă în cazul în care contribuabilul depune declaraţia fiscală pe portalul e-Romania până la termenul legal de depunere, însă declaraţia nu este validată ca urmare a unor erori apărute în completarea acesteia.

Astfel, conform prevederilor care s-au aplicat începând din 31 august, în situaţia în care declaraţia fiscală a fost depusă până la termenul legal de depunere, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea declaraţiei, data depunerii declaraţiei este data din mesajul transmis iniţial în cazul în care contribuabilul depune o declaraţie validă până în ultima zi lucrătoare a aceleiaşi luni.

Finanţele explicau în nota de fundamentare a OG nr. 16/2012 că, în acest fel, se asigură eliminarea interpretărilor apărute în practică în aceste situaţii, în condiţiile în care corectarea unei declaraţii care a fost depusă, dar nu a fost validată din cauza unor erori în completare, constă, de fapt, în depunerea unei noi declaraţii aferentă aceleiaşi perioade de declarare.

Totuşi, parlamentarii au revenit şi asupra acestei schimbări, modificând din nou reglementările din domeniu.

De ce reguli noi trebuie să ţinem cont începând de azi

Deşi OG nr. 16/2012 a intrat în vigoare din 31 august, potrivit Constituţiei, era nevoie ca actul normativ să fie aprobat prin Lege de Parlamentul României pentru a-şi produce în continuare efectele juridice. Parlamentarii au aprobat OG nr. 16/2011 prin Legea nr. 100/2013, însă i-au adus şi o serie de amendamente, stabilind câteva noi reguli fiscale care se aplică din 18 aprilie, când prevederile legii au intrat în vigoare.

Noile dispoziţii legale aplicabile de azi stabilesc că în situaţia în care declaraţia fiscală a fost depusă până la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea declaraţiei, data depunerii declaraţiei este data din mesajul transmis iniţial în cazul în care contribuabilul depune o declaraţie validă până în ultima zi a lunii în care se împlineşte termenul legal de depunere.

Celelalte prevederi din OG nr. 16/2012 rămân neschimbate şi se aplică exact cum au fost emise de Guvern anul trecut, din moment ce parlamentarii nu au adus nicio modificare în ceea ce le priveşte.

Ce este esenţial să ştiţi despre depunerea declaraţiilor online?

Pentru a putea depune declaraţiile prin Internet, trebuie să deţineţi un certificat digital calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, sau să împuterniciţi persoane care deţin acest certificat.

Obţinerea unui certificat calificat se face de la unul din furnizorii acreditaţi de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi mentionaţi pe site-ul www.mcsi.ro. Este vorba despre SC CERT SIGN SRL, SC DIGI SIGN SA şi SC TRANS SPEED SRL.

După ce aţi achiziţionat un certificat digital, trebuie să îl înregistraţi pe site-ul ANAF la secţiunea „Declaraţii electro­nice”. Această înregistrare presupune următoarele operaţiuni ce trebuie efectuate: Descărcarea documentului de confirmare, completarea şi trimiterea acestuia spre avi­zare furnizorului certificatului calificat; Înregistrarea docu­mentului de confirmare avizat pe portalul ANAF în secţiu­nea dedicată; Printarea, semnarea şi stampilarea formu­la­rului 150 generat în urma înregistrării documentului de con­fir­mare; Prezentarea la orice unitate fiscală cu formu­larul 150 completat, împreună cu actul de identitate şi documentul care atestă calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau împuternicirea.

După verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirmă dreptul de utilizare a serviciului de depunere online a declaraţiilor fiscale. Dacă aţi trecut şi de această etapa, mai trebuie doar să descărcaţi formularele electronice de pe portalul ANAF, să le completaţi şi să le transmiteţi. De asemenea, trebuie să examinaţi starea declaraţiilor transmise.

ANAF a publicat recent un nou ghid pentru depunerea declaraţiilor online

Fiscul a actualizat ,în 11 aprilie, Instrucţiunile de utilizare a serviciului de depunere a declaraţiilor online, document public, afişat pe site-ul ANAF. Informaţiile nu diferă cu mult faţă de cele prezentate în versiunea anterioară a acestui ghid, însă mai aduce, acolo unde era nevoie, câteva completări ale regulilor procedurale.

Conform documentului actualizat săptămâna trecută, instrucţiunile de depunere online a declaraţiilor vizează formularele: 100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat; 101 Declaraţie privind impozitul pe profit; 102 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale; 103 Declaraţie privind accizele; 120 Decont privind accizele; 130 Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă; 200 Declaraţie privind veniturile realizate; 300 Decont de taxă pe valoarea adăugată; 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată; 390 Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri; 710 Declaraţie rectificativă.

Fiscul precizează ca sistemul de transmitere prin Internet a declaraţiilor fiscale funcţionează pe majoritatea calculatoarelor cu sistem de operare Windows şi reco­mandă contribuabililor ca, înainte de a efectua orice opera­ţie, să creeze un folder cu numele DECEL (declarare elec­tro­nică, unde să fie salvate toate fişierele necesare aplicaţiei de transmitere online a formularelor fiscale).

„Cu un singur certificat puteţi semna declaraţii fiscale pentru mai mulţi contribuabili, dacă aveţi împuternicirea lor. Dacă o firmă (de ex. de contabilitate) care ţine evidenţele fiscale ale unor clienţi, doreşte să folosească mai mulţi angajaţi pentru semnarea electronică a declaraţiilor fiscale, atunci fiecare angajat va avea un certificat digital pe o adresă proprie de e-mail (nu adresa unică a firmei)”, subliniază ANAF în documentul actualizat. În ceea ce priveşte completarea propriu-zisă a formularelor fiscale care urmează să fie transmise online, Fiscul arată că acest proces se poate realiza fără a fi nevoie de o conexiune la Internet”, se precizează în materialul CCI Vâlcea.