Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la Școala „Anton Pann”


În fiecare an, pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment care marchează semnarea, în anul 1971, a Convenției de la Ramsar – Convenția asupra zonelor umede, de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Obiectivul declarat al Convenției a fost acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat păsărilor acvatice, iar pe de altă parte să se conștientizeze faptul că aceste zone constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
Cu prilejul sărbătoririi acestui eveniment, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea vor participa sâmbătă, 1 februarie, de la ora 10.00, la Școala Gimnazială „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, la o dezbatere cu tema «Zonele umede și biodiversitatea». Activitatea, care este cuprinsă în cadrul proiectului educativ „Să învățăm să trăim frumos pe Pământ”, își propune să contribuie la conștientizarea tinerei generații asupra importanței pe care o au aceste ecosisteme în asigurarea unui mediu durabil.
În cadrul evenimentului, reprezentantul APM Vâlcea, Silvia Pădurariu, va vorbi într-o scurtă alocuțiune despre însemnătatea zonelor umede, elevii vor prezenta un scurt moment artistic tematic și va fi prezentată publicația „Delta Dunării, paradisul biodiversității”. Lucrarea, care este realizată de către elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, prezintă informații și imagini despre Rezervația Biosferei Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă naturală a Europei, în special habitat al păsărilor acvatice și, totodată, unul dintre cele mai bogate ecosisteme europene, adăpostind aproximativ 5.000 de specii de floră și faună.

Unde se află zonele umede din România?

Zonele umede de importanță internațională declarate în România sunt: Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Lunca Mureșului, Complexul piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Bistreț, Confluența Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călărași, Balta Suhaia, Ostroavele Dunării Bugeac-Iortmac, Blahnița, Brațul Borcea, Canalele de la Hârșova, Confluența Jiu-Dunăre, Calafat-Ciuperceni-Dunăre, Dunărea Veche – Brațul Măcin.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Alin Voicescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea.