Ziua Armatei Române, marcată și-n Râmnic


Astăzi, s-au împlinit 59 de ani de la emiterea Decretului nr.381, prin care ziua de 25 octombrie era declarată „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române” ca și 74 de ani de la eliberarea ultimelor palme de pământ românesc de sub ocupația străină. Ziua Armatei Române a fost marcată și-n Râmnicu Vâlcea, la Monumentul Independenței, unde, după slujba religioasă ținută de către reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului, au urmat discursurile autorităților publice locale și județene: prefectul Florian Marin, primarul Mircia Gutău și președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

„Data de 25 octombrie, reprezintă un moment de referință istorică, plin de încărcătură emoțională şi spirituală, nu doar pentru cei care poartă cu onoare și mândrie uniforma militară, cât și pentru întregul popor român ,ca martor și participant la evenimentele în care Armata României a luptat pentru integritatea și neatârnarea patriei.  Ziua Armatei României, este întipărită în conștiința noastră ca o zi specială, în care avem datoria și onoarea să-i cinstim și să aducem un pios omagiu peste timp celor care, în numele valorilor naționale, prin eroism şi jertfă, au servit cu credință patria şi poporul roman ca și pe cei care în prezent, aflați la datorie sub flamura tricoloră apară suveranitatea și integritatea țării. Un gând aparte se cuvine să adresez veteranilor de război, care sunt o mărturie vie a eroismului armatei și ale căror amintiri arată câtă suferință pot aduc războaiele şi ce valențe capătă valori precum pacea şi libertatea. Revenind la prezent, trebuie menționat faptul că în cei 12 ani de asociere strategică cu forțele aliate ale NATO, Armata României şi-a consolidat poziția de partener de nădejde, implicându-se activ în acțiuni de menținere a păcii şi de apărare a statelor care fac parte din această alianță. Un capitol aparte în istoria recentă a NATO, îl constituie exercițiul multinațional Saber Guardian 2017, desfășurat pe teritoriile României, Bulgariei și Ungariei, în cadrul căruia, o serie de exerciții au fost desfășurate și pe teritoriul județului Vâlcea. La ceas aniversar ,pentru abnegația și profesionalismul de care dau dovadă în realizarea misiunilor încredințate ,cu profund respect și gratitudine, le adresez cadrelor militare din Garnizoana Vâlcea, în numele Instituției Prefectului, dar și personal, cele mai alese urări de sănătate și mult succes în activitatea viitoare. La mulți ani tuturor militarilor români! Glorie Armatei Române!”, a fost discursul reprezentantului Guvernului în teritoriu, Florian Marin.

La eveniment au luat parte oameni de cultură, istorici, directori ai instituțiilor publice locale, cetățeni ai municipiului. Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane și parada militară.

Posting....