Zika, un alt virus periculos


Este un virus din familia Flaviviridae și din genul Flavivirus care sunt înrudite cu familia hepatitelor. Acestea sunt răspunzătoare de febra hemoragică, encefalite și chiar oprirea sarcinii în evoluție.
Prima dată a fost sesizat acest virus la primate (maimuțe), iar de acolo vectorul de răspândire este prin țânțari și transmiterea sanguină prin acesta. Însă, deși ar părea relativ ușoară transmiterea sa prin intermediul țânțarului, totuși nu orice tip de țânțar poate fi răspunzător de transmiterea acestui virus. Astfel că familia de țânțari Aedes este principala răspunzătoare de această transmitere.
La ora actuala principalele state unde se regăsesc numeroase cazuri de infectare cu acest virus sunt: Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Venezuela s.a. Putem observa că majoritatea acestor state se regăsesc în continentul America de sud. Virusul Zika și infestarea cu acesta este cu atât mai periculoasă la persoanele însărcinate. În cazul transmiterii virusului Zika în sarcină acesta poate produce fătului un defect de creștere numit Microcefalie.
Febra produsă de către virusul Zika va simula simptomatologia unei viroze respiratorii clasice sau unei infecții bronho-pulmonare clasice. Deși toate aceste simptome nu reprezintă o patologie atât de gravă, febra Zika poate avea și complicații nefaste, dar principala complicație este dată de către corelarea febrei Zika și a sarcinii.Tratamentul actual va include rechilibrarea hidrică cu perfuzie a pacientului, dar și simptomatic cu paracetamol, aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Cristina Gândăcioiu (foto) – DSP Vâlcea.