Zăvoiul râde iar


• după succesul cu 4-1, CSM revine în lupta pentru play-off

Sâmbătă, pe stadionul „Municipal” din Râmnicu Vâlcea, CSM a întâlnit nou-promovata FC Caransebeş într-un joc contând pentru etapa cu numărul nouă din Seria Vest a ligii secunde fotbal. Jucătorii pregătiţi de antrenorii Erik Lincar şi Fane Nofitovici aveau nevoie ca de aer de toate cele trei puncte din disputa cu „gugulanii” din Banat, orice alt rezultat însemnând mai mult decât un eşec pentru echipa noastră. Asta şi pentru că, în ultimele cinci meciuri anterioare, CS Municipal nu reuşise să marcheze nici măcar un gol şi obţinuse doar patru puncte în clasament, în urma tot atâtor remize albe.

Godwin Konyeha, one-man show
Condamnată să înscrie în poarta grupării din Banat, Vâlcea a început în forţă jocul şi a reuşit să deschidă repede scorul. S-a întâmplat în minutul trei, când mijlocaşul ofensiv nigerian, Konyeha, a găsit drumul cel bun spre plasa porţii „gugulanilor”. Acesta a luat o acţiune pe cont propriu, a pornit cu balonul la picior de la mijlocul terenului, a avansat printre adversari până în careul advers, iar de la mai puţin de 15 metri distanţă de poartă, l-a executat cu sete pe goalkeeper-ul cărăşenilor. Până prin minutul 30, ambele formaţii şi-au mai creat şanse importante de a marca, însă cei care au dat lovitura au fost tot vâlcenii. Golul doi al echipei noastre a fost reuşit tot de Konyeha, jucătorul de culoare transferat de câteva săptămâni demonstrând reale veleităţi tehnice în faţa porţii. Ovidiu Popescu i-a „filtrat” acestuia balonul din partea stângă, Konyeha s-a descurcat excelent cu mingea în numai câţiva metri pătraţi din careul advers şi, profitând de indecizia portarului Rusu, a reuşit să înscrie de la mică distanţă. Cu două goluri la activ în prima parte a meciului de sâmbătă, adică exact câte marcase echipa noastră în toate cele opt etape trecute din Seria Vest, municipalii au continuat să atace poarta „gugulanilor”. Iar scorul putea căpăta proporţii nesperate înainte de intrarea la vestiare. Atacantul Coman a avut „pe frunte” şansa de a face 3-0, dar balonul expediat de el cu capul l-a ţintit pe portarul oaspeţilor, care a reţint fără dificultate.

Vâlcea a marcat într-un meci dublul golurilor înscrise în opt etape!
După revenirea de la „cabine”, echipa noastră s-a arătat în continuare mai ofensivă, chiar dacă atacurile nu au mai avut aceeaşi consistenţă. Uşor-uşor, conştienţi că nu mai au ce pierde, oaspeţii au ieşit mai mult la joc, au controlat câteva minute bune centrul terenului şi s-au apropiat periculos de poarta lui Popescu. Era minutul 56 când tocmai un fundaş a dat lovitura de graţie Vâlcii, înscriind în poarta municipalilor primul gol de pe teren propriu în acest sezon. Autorul acestei performanţe a fost Dicu, el marcând cu capul, din interiorul careului mare vâlcean, în urma unei faze în care apărarea noastră s-a dovedit destul de visătoare. Au urmat alte zece minute de confuzie pentru echipa vâlceni, cu „gugulanii” din ce în ce mai periculoşi în ofensivă. Două şuturi expediate de aceştia de la distanţă au semănat pericolul la poarta noastră, însă, din fericire, Popescu a scăpat cu poarta „neciuruită”. Municipalii s-au trezit la timp după aceste asalturi ale oaspeţilor, elevii lui Erik Lincar reluând cursul firesc al fazelor ofensive. Konyeha a fost aproape de realizarea „triplei”, dar şutul său deviat a fost scos cu dificultate, chiar de sub bară, de către portarul Rusu. Apoi, în minutul 83, Vâlcea a marcat golul prin care a liniştit apele, faza reuşitei pornind tot de la Konyeha. Nigerianul a încercat din nou să şuteze spre poarta adversă, mingea s-a oprit în piciorul unui fundaş advers şi a ricoşat fericit la Cosmin Neagu. Acesta din urmă, aflat la mică distanţă de buturile adverse, a trimis balonul cu boltă direct în poarta oaspeţilor, execuţia lui Neagu făcând imposibilă intervenţia portarului Rusu.
„Sacul cu goluri” nu se golise încă, iar vâlcenii au izbutit să mai marcheze o dată în poarta aceluiaşi nefericit Rusu, la numai câteva momente după cea de-a treia reuşită. Iar tocmai acesta a fost cel mai frumos gol, unul care merită multe superlative şi hiperbole, al cărui autor a fost Lucian Iordache. Mijlocaşul vâlcean a trimis balonul cu sete de la peste 25 de metri, mingea ducându-se în forţă aproape de vinclul porţii adverse, transformându-l pe Rusu, încă o dată în acest meci, într-un simplu spectator. Spectacolul oferit de către municipali celor aproximativ trei sute de spectatori prezenţi în tribune s-a încheiat aici. La final, tabela a indicat un scor categoric în favoarea echipei noastre, 4-1. Foarte interesant de remarcat este faptul că jucătorii de la CS Municipal au obţinut la finalul meciului exact ceea ce şi-au propus: trei puncte şi un galop de sănătate. Cele patru goluri marcate de vâlceni în poarta „gugulanilor” reprezintă dublul numărului reuşitelor echipei noastre din primele opt runde ale sezonului actual.
Graţie celor trei puncte câştigate, echipa noastră face un salt de două poziţii în ierarhia Seriei Vest şi ajunge la 12 puncte acumulate, staţionând pe poziţia a patra, la egalitate de puncte cu prahovenii de la Fortuna Poiana Câmpina, dar cu un golaveraj mai bun.

Caseta tehnică
CS Municipal Râmnicu Vâlcea: D.Popescu – Samson, I. Stoica, Pârvulescu, Al. Ionescu – Iordache, Konyeha, B.Geantă (Calcan ’85) – Ov. Popescu, Câju (Vl. Munteanu ’63) şi Coman (Neagu ’71). Antrenor: Erik Lincar.
FC Caransebeş: Rusu – Manea, Dicu, Goşa, Buşu – Negoescu (Săulescu ’46), Suru (Lupu ’73), Artean, Poiană (Dârvaru ’82) – Precup şi Gafiţa. Antrenor. Sorin Bălu.
Arbitri: Ovidiu Petru Oprea (Ploieşti) – central; Joszef Peter (Sfântu Gheorghe) şi Monica Rigo (Cluj-Napoca) – asistenţi.
Rezultatele etapei a IX-a:
CSM Rm. Vâlcea – FC Caransebeş 4-1
Konyeha ’3 ’31, Neagu ’83, Iordache ’86 / Dicu ’56
Şoimii Pâncota – Fortuna P. Câmpina 2-2
Suciu ’35, Mihai ’51 / Munteanu ’24 (p), Honciu ’50
ACS Poli Timişoara – Olimpia S. Mare 3-0
Boldea ’17, Santana ’47, Bărbuţ ’68
Metalul Reşiţa – Unirea Târlungeni 2-1
Buhăescu ’13 ’58 / Nicolae ’60
FC Bihor Oradea – FC Olt Slatina 0-0
CS Mioveni a stat

Clasamentul Seriei Vest: Metalul Reşiţa 20p (12-7), ACS Poli Timişoara 18p (14-4), CS Mioveni 14p (5-3), CS Municipal Râmnicu Vâlcea 12p (6-4), Fortuna Poiana Câmpina 12p (11-10), Unirea Târlungeni 11p (7-7), FC Olt Slatina 8p (7-6), Şoimii Pâncota 7p (11-12), Olimpia Satu Mare 7p (5-10), FC Caransebeş 6p (5-13), FC Bihor Oradea 4p (4-11).
*primele şase locuri asigură calificarea în play-off