„Vom câştiga minim 60 de primării”


• A transmis „profesorul” Cristian Buican la ultima conferinţă de presă a PNL
• Gheorghe Dumbravă, primar Stoenești: „Nu datorez nimic PSD Vâlcea”
• Reacţia PSD: „Electoratul va fi cel care va da decizia finală”

Devine o obişnuinţă prezentarea unor primari „înregimentaţi” de PNL la conferinţele de presă săptămânale ale acestui partid. Vineri, 29 ianuarie, co – preşedinţii Romulus Bulacu şi Cristian Buican i-au flancat pe Gheorghe Dumbravă (primar al comunei Stoeneşti ales pe listele Partidului Conservator) şi Gheorghe Melente (primar al comunei Drăgoeşti, revenit la PNL după un „derapaj” spre PSD). Având ca obiectiv primordial câştigarea alegerilor locale din 5 iunie 2016 şi, în mod direct, câştigarea majorităţii în Consiliul Judeţean, Cristi Buican a spus (explicit, ca un profesor, aşa cum a reamintit ziariştilor prezenţi): „Eu cred, pe seama studiilor sociologice şi a sondajelor de opinie pe care le-am făcut, că vom câştiga minim 60 de primării ale judeţului Vâlcea. Scorul de la municipiu va fi un bonus pentru partid în sensul câştigării majorităţii şi postului de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea”.

Dumbravă: „Nu datorez nimic Partidului Social Democrat Vâlcea”

Cu o zi înainte, Consiliul Local al comunei Stoeneşti fusese convocat în şedinţă ordinară, ocazie cu care primarul Dumbravă a transmis: „Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că la această şedinţă toate orientările şi propunerile mele au avut succes în faţa dumnea­voastră, aprobând în unanimitate toate proiectele de hotărâre. Din respect pentru dumneavoastră vreau să vă fac un anunţ şi anume, mâine, începând cu orele 13, sunt invitat la o conferinţă de presă alături de preşedintele PNL, Cristian Buican. Este un lucru cert, nu vreau să auziţi din mass-media sau din altă parte. Pentru mine este un lucru foarte bun că ne-am întâlnit astăzi cu ocazia şedinţei, pentru că astăzi am luat această decizie. Fiecare are acum posibilitatea să critice sau nu. Am cântărit această decizie având în vedere că sunt preşedintele PSD în momentul de faţă, dar nu m-am gândit decât la binele şi viitorul localităţii noastre. Am şi un argument în acest sens… se vede limpede faptul că migrează foarte mulţi primari PSD către PNL, iar la Râmnicu Vâlcea se preconizează că preşedintele Consiliului Judeţean va fi Cristian Buican. Dacă eu mă încăpăţânez să rămân «roşu», nu o să facem nimic. Nu pot să îmi dau demisia, deocamdată, din PSD, dar văzându-mă mâine mai – marii partidului, vă daţi seama că va urma şi excluderea mea din partid. În acest sens, nu îi voi împiedica pe cei de la PSD să îşi pună candidat pentru că mai este timp şi am zis să fiu corect şi să anunţ acum, nu cu o lună înainte de alegeri, trecerea mea la liberali. Nu datorez nimic Partidului Social Democrat Vâlcea! Nu PSD m-a scos primar. Am să spun acest lucru şi mânie în conferinţa de presă. Nu datorez nici unui partid nimic, mai ales că toate partidele spun când pleci, domne, eu te-am scos primar. Nu! Primar m-au scos cetăţenii, partidul este doar opţiunea politică din partea cui candidezi. Am dorit să vă spun toate acestea ştiind cu toţii că am dat dovadă de tran­sparenţă mereu. În echipă l-am luat şi pe domnul vice care este un pesedist convins, dar aşa e în viaţă. Nici mie nu mi-ar conveni să mă duc să schimb partidul din minut în minut, dar dacă nu facem nimic, i-am spus şi domnului Cristi şi tuturor, că mai bine nu ies primar, decât să nu fac nimic. Atâta timp cât este Iohannis acolo sus şi va fi după părerea mea încă 10 ani, nu vom vedea decât premieri liberali”. Mai trebuie spus că „executivul local” de la Stoeneşti este compus din 13 consilieri, iar 10 dintre aceştia au promis că-l vor însoţi pe primar la PNL.

Reacţia PSD: „Electoratul va fi cel care va da decizia finală”

În mod surprinzător, liderul PSD Vâlcea a reacţionat faţă de această conferinţă de presă. „În şedinţa din 29 ianuarie 2016 a Consiliului Judeţean Vâlcea, au fost luate decizii extrem de grave prin votul majorităţii PNL-PDL, decizii care nedreptăţesc profund comuni­tăţile locale. În afara analizei mele, sunt nenumărate semnale în care presa prezintă explicit, cu titluri sugestive, modalitatea greşită şi abuzivă în care Consiliul Judeţean a repartizat banii în această şedinţă care va rămâne una de pomină în istoria instituţiei. Banii publici ar trebui să plece în mod echitabil către toate comunităţile, nu pe criterii politice. Ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Judeţean este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor judeţului Vâlcea. Tot vineri, doi primari au fost prezentaţi la sediul PNL precum trofeele de vânătoare, anunţând că vor părăsi PSD. Este vorba despre un fost membru PNL şi un fost membru PC”, a transmis Costi Rădulescu, menţionând că se aştepta de mai multă vreme ca primarii din Drăgoeşti şi Stoeneşti să plece de la PSD şi, împreună cu organizaţiile din cele două localităţi, a luat măsuri de reorganizare şi desemnare a altor candidaţi.
„Dacă primarii în cauză se duc după promisiuni de folosire a banilor judeţului ca momeală (presa prezentând iarăşi materiale mai mult decât explicite în acest sens) în interes politic sau electoral, cei care le promit astfel de lucruri vor suporta consecinţele legii. Făcând un recurs la memorie, primarul de la Drăgoeşti a fost «pedepsit» acum un an de către cei de la PNL, în al căror sediu a fost vineri. Liberalii au repartizat atunci ZERO lei pentru comunitatea sa, tot într-o şedinţă de Consiliu Judeţean. Acum, s-a dus lângă cei care şi-au bătut joc de comunitatea din Drăgoeşti, ceea ce înseamnă că este un om slab. „Şi domnul primar Dumbravă Gheorghe spunea, şi cred că avea dreptate, că a făcut degeaba campanie PNL pentru că nu a primit niciun ajutor de la peneliştii despre care, în urmă cu puţin timp, avea o părere foarte proastă, exprimată public de mai multe ori. Şi unul şi celălalt au reprezentat pentru mine buni colegi pe care i-am sprijinit de fiecare dată când m-au solicitat, în condiţiile legii, şi care iată, astăzi au decis să îşi schimbe din nou opţiunea politică. Ce să le urez?!… La mai multe?! Electoratul va fi cel care va da decizia finală în ceea ce îi priveşte” a transmis Costi Rădulescu.