Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

25 septembrie 2020

Vlad Ţepeş ar câştiga alegerile cu 35%!


Câştigătorul unor alegeri prezidenţiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Ţepeş, potrivit unui sondaj CSCI realizat în perioada 1 – 4 februarie. Potrivit CSCI, nu mai puţin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Ţepeş, prin comparaţie cu 21%, care l-ar vota pe Alexandru Ioan Cuza, 18% care l-ar alege pe Ştefan Cel Mare şi 9% care l-ar prefera pe Mihai Viteazul. Constantin Brâncoveanu ar obţine voturile a 6% dintre români, Decebal – 6%, iar Tudor Vladimirescu – 2%. 1% dintre respondenţi ar vota pe altcineva, iar 2% nu ştiu/nu răspund. „Vlad Ţepeş este câştigător printre alegătorii de toate vârstele, dar şi în bătălia sexelor, acolo unde este preferat atât de bărbaţi, cât şi de femei, chiar dacă Alexandru Ioan Cuza pare să aibă mai mult succes în rândul doamnelor şi domnişoarelor decât în cel al bărbaţilor”, precizează iniţiatorii cercetării. Totodată, pentru Vlad Ţepeş ar vota 42% dintre bărbaţi şi 29% dintre femei. „Despre o surpriză putem vorbi, la prima vedere, atunci când ne uităm la scorul pe care Mihai Viteazul îl obţine în rândul votanţilor de partide şi vedem că alegătorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decât cei ai Stângii sau Dreptei româneşti”, arată autorii studiului.
Pentru Mihai Viteazul ar vota 7% dintre votanţii de stânga, 10% dintre votanţii UDMR şi 8% dintre votanţii de dreapta. „În ceea ce priveşte mediul urban vs mediul rural, Vlad Ţepeş se află aproape la egalitate în preferinţele românilor. Alexandru Ioan Cuza scade în procente în mediul rural, având doar 15% faţă de Ştefan cel Mare, care a fost votat cu un procent de 25%. Ştefan cel Mare a fost votat în special în Moldova, în timp ce Mihai Viteazul a fost susţinut mai mult de ardeleni”, relevă studiul.
Studiul a fost realizat în perioada 1 – 4 februarie, la nivel naţional, referitor la populaţia adultă, neinstituţionalizată, folo­sind metoda CATI. Eşantionul a constat în 1.096 de interviuri şi a fost unul multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoa­ne­lor. Eroarea tolerată este de 3,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Alte articole de la Politică și Administrație