Vineri,
HIDROELECTRICA aniversează cei 50 ani ai Hidrocentralei Lotru Ciunget


Capodopera inginerilor români a fost descrisă în detaliu de ing. Gheorghe Paraschiv
Articolul „Amenajarea hidroenergetică a râului Lotru, amenajare cu aport de debit prin pompaj – trecut, prezent și perspective”, publicat în revista Energetica nr. 3/2013 evidențiază perfect nivelul atins de elita inginerească națională în urmă cu jumătate veac:
„Amenajarea hidroenergetică Lotru este cea mai complexă de pe râurile interioare ale României, fiind și unica în același timp prin schema de amenajare adoptată, care se bazează pe principiul concentrării de debite și căderi. Astfel, atât apele din bazinul hidrografic al râului Lotru, pe care este amplasată amenajarea, cât și cele din bazinele hidrografice învecinate, sunt direcționate gravitațional și prin pompaj către lacul Vidra, care constituie acumularea principală a amenajării.
Râul Lotru este caracterizat prin particularitățile unui râu de munte de doar 76 km, dar cu o diferență importantă de nivel (aprox. 1600 m) între izvoarele acestuia (la cota de aprox.1935 mdM) și confluența cu râul Olt (la cota de aprox. 300 mdM). Bazinul hidrografic relativ redus, de 1024 km2, dar caracterizat de un nivel al precipitațiilor important (aprox. 1160 ltr/m2/an), conduc la înregistrarea unor debite multianuale de 4,3 m3/s în secțiunea barajului Vidra și de cca. 18,7 m3/s la vărsarea în râul Olt, în regim neamenajat. Condițiile geografice și de amplasament specifice zonei au permis realizarea celei mai mari centrale hidroelectrice de pe râurile interioare ale României, CHE Lotru – Ciunget, centrala subterană cu Pinst = 510 MW, Qinst = 80 m3/s și Hbrut = 809 m. (…) Pe lângă funcțiunile strict energetice, prin obiectivele sale, creează beneficii oamenilor și locurilor din zonă, prin următoarele: Serviciul de reglaj putere – frecvență efectuat a devenit cu atât mai important cu cât, în ultima perioadă, în cadrul SEN, instalarea de capacități noi de producție a energiei electrice în centrale eoliene a luat o deosebită amploare, iar caracterul fluctuant al acestei energii trebuie compensat în centralele hidroelectrice; regularizarea cursurilor de apă și atenuarea undelor de viitură; dezvoltarea unor activități conexe – piscicultură, agrement, turism; asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea cu apă potabila a localităților limitrofe (acumularea Brădișor)”.