Vin vremuri grele pentru bugetari


• Tudose vrea o țară eficientă în cheltuirea banului public
Luni, la Palatul Victoria din București, s-a desfășurat prima reuniune a Comitetului interministerial. Premierul Mihai Tudose a coordonat întâlnirea cu miniștrii, ședința fiind una de „analiză și eficientizare a cheltuielilor publice”, după cum au declarat oficialii Executivului. Chiar premierul a folosit trei cuvinte care nu pot decât de natură să îi îngrijoreze pe angajații din stufosul aparat de stat: eficientizare, raționalizare, economie. În plus, cel de-al doilea om în stat a anunțat că astfel de ședințe vor avea un caracter periodic, ele urmând să fie întrunite la intervale rezonabile de timp sau ori de câte ori se va stabili că este nevoie.

Ministerele Sănătății și Finanțelor, „actorii” principali ai întâlnirii

În cadrul reuniunii Comitetului interministerial, reprezentanții de la Sănătate și Finanțe s-au aflat în prim-plan. Aceste două ministere au fost cel mai îndelung analizate de către premierul Tudose și echipa lui, șeful Executivului apreciind că ar trebui să existe o și mai bună comunicare între cele două structuri. În virtutea strângerii relațiilor dintre cele două ministere, a fost hotărâtă demararea unui proiect pilot legat de achiziția centralizată de medicamente și materiale sanitare. Premierul consideră că rularea unui asemenea proiect pilot poate conduce la reducerea cheltuielilor publice.
Iar cum întreaga ședință s-a concentrat asupra aspectelor ce țin de economisirea banului public, declarația ulterioară a lui Mihai Tudose este cât se poate de relevantă: „Vrem o țară eficientă în cheltuirea banului public. Este necesar să ținem cont de trei cuvinte cheie: eficientizare, raționalizare, economie”.