Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 octombrie 2020

Vin BANI MULȚI pentru crescătorii de păsări, oi, porci și capre


MADR anunță că ajutorul se acordă crescătorilor care dețin suine, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum și persoanelor juridice care desfășoară activitate de îngrășare și/sau reproducție.
Valoarea totală pentru fiecare întreprindere nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM (UVM – Unitate Vita Mare reprezintă încărcătura sau numărul de animale), echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe). Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar; să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane; nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile în baza Comunicarii CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01); nu se află în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la 31 decembrie 2019. Schema de ajutor de stat pentru sectorul avicol, MADR alocă o sumă maximă de 109,8 milioane de lei.
Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare și găini rase grele. Valoarea totala pentru fiecare întreprindere nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne și pui de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele. Ajutorul se acorda crescătorilor de păsări, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum și persoanelor juridice care desfășoară activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor pentru carne sau ouă.
Pentru a primi ajutorul de stat beneficiarii trebuie să dețină o exploatație autorizată sanitar veterinar; să desfășoare activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor în semestrul I 2020; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile și să respecte prevederile specifice din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19; nu se află în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la 31 decembrie 2019.
În sectorul ovin/caprin, proiectul prevede o sumă totală de 45 de milioane de lei, iar ajutorul de stat se acorda pentru un efectiv cuprins între 50 și 1000 de capete de femele ovine, inclusiv, pe beneficiar, cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020, dar și pentru un efectiv de minimum 25 și maximum 1.000 capete femele caprine, inclusiv, pe beneficiar, care au vârstă de minimum un an la data de 31 martie 2020. Ajutorul de stat prevăzut pentru cei care au ovine poate fi cumulat cu ajutorul de stat prevăzut la caprine pentru același beneficiar. Cuantumul ajutorului este de 5 lei/cap ovină/caprină, iar valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.
Ajutorul se acordă crescătorilor care dețin ovine și caprine respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, după caz, precum și persoanelor juridice. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să dețină ovine/caprine identificate și înregistrate în RNE și respectă toate condițiile specificate pentru celelalte categorii de animale.

Etichete: , , , , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate