Vicepremierul Dragnea a anunţat modificarea articolului 122 din Ordonanţa 46/2013 referitoare la insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale. Cum reacționează primarii vâlceni în fața salvării de poprire și executare silită


Zilele trecute vă informam că primăriile nu vor mai putea fi executate silit de creditori, datoriile acumulate urmând a fi achitate conform planului de redresare. Vicepremierul Liviu Dragnea (foto) a precizat că decizia a fost luată prin modificarea articolului 122 din Ordonanţa 46/2013 referitoare la insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale: „Se clarifică situaţiile privind executarea silită prin poprire a conturilor în cazul în care se intră în criză financiară sau insolvenţă. În acest caz se aplică procedura aprobată prin planul de redresare a crizei financiare sau a insolvenţei”, a spus Dragnea, precizând că măsura se referă la autorităţile locale. Vicepremierul a arătat că există foarte multe situaţii de acest gen, fiind în jur de 10 autorităţi locale în prag de insolvenţă. “În momentul în care o primărie ajunge în prag de insolvenţă, atunci îşi poate declara insolvenţa şi în momentul în care a intrat în această procedură nu se mai dă posibilitatea unui creditor să poată să execute imobile, mobile, să poată pune poprire pe conturi şi să blocheze activitatea respectivă. Aceste datorii vor fi achitate conform planului de redresare care este aprobat conform Legii insolvenţei pentru autorităţile locale”, a explicat Dragnea.

Constantin Bănacu, primar PSD, Bărbătești: „E o mână de ajutor pentru cei în belea”

Edilul „muntenilor” de lângă Pătrunsa apreciază gestul șefului Dragnea, dar își îndeamnă la cumpătare colegii primari. „E o mână de ajutor pentru cei în belea. Nu știu dacă e neapărat o veste bună, să nu încurajăm lenea și delăsarea unora care să tot adune datori peste datorii la gândul că, odată și-odată, vine Dragnea și le găsește o portiță de scăpare. Atât vreau să spun! Eu, de zece ani de când sunt primar m-am gospodărit ca la mine acasă, dacă n-am avut bani de pâine nu m-am împrumutat ca să mănânc nu știu ce cozonac, mă-nțelegeți? N-am încheiat nici unul din acești zece ani pe datorie! Trebuie încurajată cumpătarea și echilibrul, și nu vreau să fie o măsură greșit interpretată”, afirmă Constantin Bănacu, primar PSD la Bărbătești.

Dan Săraru, primar PNL, Șirineasa: „Orice e posibil în campania electorală!”

Veteranul liberal crede că ar trebui să ne așteptăm la absolut orice în campania electorală: „E spiritul acestor zile de campanie febrilă când nu mai există „Nu se poate!” sau „Nu mai sunt bani!” Orice se poate din pixul de la Palatul Victoria, orice! Nu sunt nici surprins și nici fericit pentru că nu intru în categoria celor cu datorii majore, am strâns mereu cureaua și nu a pierdut controlul datoriilor primăriei!”

Ștefan Marinescu, primar PNL, Roșiile: „Să țină măcar până la Crăciun”

Nici pentru penelistul din fruntea administrației de la Roșiile, vestea că legea se schimbă pentru a elimina executarea silită sau poprirea pe conturi nu a fost una cu totul neașteptată: „Nu am auzit de această noutate legislativă. Sper să se materializeze și în Monitorul Oficial și să țină… măcar până la Crăciun. Când e investitura noului președinte? Pe 22 sau 23… Aoleo, deci, măcar să prindem Crăciunul acolo, că știm noi ce urmează cupă alegeri, doar nu suntem copii…”

Dumitru Blejan, primar PSD, Scundu: „Doamne ajută!”

Una din primăriile vâlcene unde modificarea legii nu avea altfel cum să fie primită decât cu bucurie, este Scundu. Primarul Blejan n-a făcut nici o secundă secretă datoria pe care o are după lucrările efectuate la școala din centru și nedecontate nici până acum: „E o veste nemaipomenită pe care mi-o dați! Doamne ajută! Bine că se mai gândește cineva și la noi, ăștia care ne mâncăm zilele pe datorie…”

Toma Peștereanu, primar PSD, Costești: „Datoriile nu trebuie niciodată scăpate din mână!”

Tânărul edil al Costeștiului este adeptul austerității la sânge când vine vorba de bugetul local: „Eu am fost dintotdeauna fixat pe eliminarea datoriilor sau limitarea lor la extrem. Sigur că mai sunt și unele debite dar ele au fost mereu vânate și restrânse la maxim în mandatul meu. E o măsură de stânga și pe care o aplaud!”