Vești bune de la Statistică: românii pot cumpăra mai mult cu aceiași bani


• prețurile din mai 2016 au fost cu 3,5% mai mici decât cele aferente aceleiași luni din 2015. Situația este valabilă la nivel național

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis vineri, reprezentanții Institutului Național de Statistică fac câteva precizări foarte importante referitoare la rata inflației, nivelul prețurilor aferente lunii mai, cât și puterea de cumpărare a românilor la modul general. Astfel, dacă e să comparăm prețurile produselor din luna mai a acestui an cu tarifele acelorași bunuri oferite spre vânzare în mai 2015 reiese o scădere de 3,5%. Conform reprezentanților INS, motivele pentru care avem o inflație atât de scăzută, negativă după cum se poate observa, sunt destul de variate. Pe de-o parte, am asistat la o creștere a prețurilor la fructe și legume, ieftiniri ale anumitor utilități și servicii, cât și o creștere a oferte de bunuri din comerț. Tot ca motive pentru inflația negativă sunt arătate îmbătrânirea populației și, deci, scăderea puterii de cumpărare din țara noastră, cât și lupta împotriva corupției. Sic!
„Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,5% în luna mai 2016 comparativ cu luna mai 2015. În luna mai 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu aprilie 2016, este de 66,9%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0,0% – 2,5% dețin o pondere de 19,8%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 13,3%”, se arată în comunicatul de presă dat vineri publicității de către reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Vâlcenii nu prea au resimțit scăderea prețurilor

Analiza oferită de reprezentanții INS cuantifică creșterile și scăderile prețurilor din întreaga țară. Deși inflația din luna mai a acestui an a fost negativă și în județul Vâlcea, în comparație cu luna mai a anului trecut, vâlcenii susțin că nu resimt scăderea prețurilor. Percepția lor generală este aceea că prețurile se află în creștere, iar în anumite cazuri chiar nu îi putem contrazice. Totuși, dacă ne uităm la prețurile produselor alimentare, cel puțin în cazul fructelor și legumelor din piețe, fenomenul de reducere a prețurilor devine de netăgăduit.