Vâlcenii, invitați să își testeze gratuit sănătatea alunițelor


Până pe 30 iunie, peste 250 de medici dermatologi din 40 de orașe ale țării îi invită pe români să își testeze, în mod gratuit, sănătatea alunițelor. Și locuitorii județului nostru se pot înscrie în acest program accesând site-ul www.protectiasolară.ro, acolo unde vor descoperi informațiile necesare în vederea realizării programării, cât și despre medicii care participă la campanie. Acțiunile de acest gen, unele de sensibilizare a populației cu privire la prevenirea cancerului de piele și importanța folosirii protecției solare, se bucură deja de o mică tradiție în țara noastră, campania despre care vorbim aflându-se la ediția cu numărul cinci, ea fiind demarată în anul 2013. Persoanele doritoare vor beneficia de testarea dermatologică gratuită a alunițelor (mai ales a celor care au mărimi, forme și culori nespecifice), noutatea campaniei din acest an constând în lansarea primului plasture UV ce poate fi conectat la smartphone printr-o aplicație. Astfel, beneficiind de tehnologiile zilelor noastre, persoanele pot măsura în timp real și folositor nivelul radiațiilor UV. Evenimentul cu acoperire națională la care facem referire se desfășoară în cadrul „Zilelor Protecției Solare”, organizatorii propunându-și să ofere în mod activ un instrument de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare. Nici perioada aleasă nu este întâmplătoare, dacă stăm să ne gândim la faptul că sezonul estival tocmai a venit și românii vor umple din nou până la refuz plajele și locurile special amenajate din incinta ștrandurilor și piscinelor.

Cum îți poți autoevalua starea de sănătate a alunițelor?
Medicii dermatologi recomandă verificarea periodică (anuală) a stării de sănătate a alunițelor și de fiecare dată când există suspiciuni. Conform statisticilor, 90% din cancerele de piele sunt vindecabile dacă sunt descoperite în stadii incipiente. Totuși, pentru persoanele care nu reușesc să ajungă la medicul dermatolog în vederea verificării alunițelor, specialiștii din domeniu vin cu câteva sfaturi foarte utile. Reunite sub îndemnul „E atât de simplu ca A, B, C, D, E” metoda la îndemâna oricui pentru autoevaluarea alunițelor conține următoarele sfaturi care i-ar putea aduce mai repede pe români la controlul de specialitate. Să vedem care sunt acestea:
• Asimetrie – alunița nu este simetrică;
• Borders (margini) – alunița are o formă neregulată și este franjurată;
• Culoare – alunița are o distribuție neuniformă a culorilor, de la brun deschis la negru;
• Diametru – alunița este mare (peste șase milimetri);
• Evoluție – alunița își schimbă în timp culoarea, mărimea și/sau grosimea.

Obiceiuri sănătoase pentru expunerea la soare
Iar cum sezonul estival se apropie și specialiștii ne atrag atenția că 30% dintre români nu folosesc niciun fel de protecție atunci când se expun la soare, vă prezentăm câteva reguli esențiale de urmat și îndemnul folosirii din belșug a loțiunilor solare:
• evitați să vă expuneți la soare în intervalul orar 11.00 – 16.00;
• alegeți să stați la umbră și nu să vă expuneți direct la soare;
• reaplicați produsul de protecție solară o dată la două ore în strat generos;
• expunerea directă la soare este interzisă pentru copiii cu vârsta sub trei ani;
• reduceți expunerea copiilor la soare pe cât mai mult posibil întrucât pielea acestora este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Îmbrăcămintea (pălării, tricouri și ochelari de soare) reprezintă cel mai bun mijloc de protecție contra razelor UV;
• folosiți un produs adaptat tipului de piele. Aplicați cremele de protecție solară înainte de expunerea la soare și reaplicați frecvent, în special după înot, transpirație și uscarea cu prosopul.