Vâlcenii, invitați la un film emoționant despre fotbal


• accesul publicului este gratuit
Joi, 16 martie, cu începere de la ora 17.00, vâlcenii sunt invitați la film. Decorul în care va fi prezentat filmul nu este unul tocmai obișnuit, producția urmând să fie difuzată în sala de conferințe de la parterul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea. Spunem despre filmul „FC Roma” că este diferit față de producțiile obișnuite din mai multe considerente. Acesta este unul documentar, regizat de producători cehi și face parte din seria KineDok. De altfel, filmul va rula în prezența regizorului Tomáš Bojar, care va participa la o discuție cu publicul vâlcean.

Ce puteți vedea în „FC Roma”?

Pentru a vă contura o idee despre ceea ce veți putea vedea, joi după-amiaza, la biblioteca județeană, vă oferim mai multe detalii despre producția „FC Roma”. Acestea ne-au fost puse la dispoziție de către organizatori. Asta nu înainte de vă spune că accesul publicului la film este permis în mod gratuit!
„«FC Roma» este un documentar tragi-comic despre un club de fotbal, care aproape a câștigat o ligă de fotbal în ciuda faptului că jucătorii au fost pe teren doar de câteva ori. În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbaliști romi încearcă nu atât să câștige, cât pur și simplu să joace. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare decât să fie pe teren cu un grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor. Un cinéma vérité elegant urmărește jucătorii romi în toată umanitatea lor, iar perspectiva echipei devine perspectiva privitorului. Iar tristețea, umorul și absurditatea situației în care se găsește FC Roma sunt, din păcate, poate prea familiare nouă, în România. (…) Filmul a fost multiplu premiat la Karlovy Vary International Film Festival, Jihlava International Documentary Film Festival, în Mexic, Austria și Belarus”, se arată în materialul de presă al organizatorilor.