VÂLCEANUL CARE A REPREZENTAT INTERESELE ROMÂNIEI în Luxemburg a fost primit în vizită de rămas bun de Alteța Sa Regală Henri


Cu ocazia sfârșitului de mandat ca ambasador al României în Marele Ducat al Luxemburgului, vâlceanul Lilian Zamfiroiu (foto, în stânga imaginii) (este născut în 1963, în Sibiu, dar poate fi considerat vâlcean prin «adopție») a fost primit în vizită de rămas bun de Alteța Sa Regală Henri (foto, în centrul imaginii), Marele Duce de Luxemburg.
În cadrul audienței, a fost evocat nivelul excelent al relațiilor existente în prezent între România și Marele Ducat al Luxemburgului, precum și potențialul bogat al dezvoltării acestora, mai ales în ceea ce privește domeniul economic. În context, ambasadorul român l-a informat pe șeful statului luxemburghez cu privire la stadiul pregătirilor de organizare a unei Misiuni economice luxemburgheze în România, în conformitate cu decizia luată la cel mai înalt nivel cu ocazia vizitei de stat pe care Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat-o în Marele Ducat în luna iunie 2016. Astfel, odată cu deschiderea, din această primăvară, a unei căi aeriene directe între Luxemburg și București, a fost atinsă masa critică pentru organizarea Misiunii economice de îndată ce condițiile generate de pandemia de Covid-19 o vor permite.

Ducele Henri, interesat de campania de vaccinare din România

Marele Duce Henri s-a interesat despre cum decurge campania de vaccinare în România și care este stadiul demersurilor țării noastre pentru a fi admisă în Spațiul Schengen. Ambasadorul a informat cu privire la campania de vaccinare că ritmul de imunizare este unul foarte bun, obiectivul Guvernului României fiind să atingă cifra de 5 milioane persoane vaccinate în primele zile ale lunii iunie. Marele Duce a fost plăcut impresionat de această performanță și l-a rugat pe ambasador să transmită felicitările sale autorităților române implicate în organizarea și desfășurarea campaniei, exprimându-și speranța ca în toată Europa să se poată vorbi la trecut de pandemia de Covid-19 către sfârșitul acestui an. În ceea ce privește demersurile pentru accederea țării noastre în Spațiul Schengen, ambasadorul a precizat că noul Guvern al României se află în curs de elaborare a măsurilor necesare pentru îndeplinirea recomandărilor cuprinse în ultimul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), urmând ca după implementarea acestora să nutrim speranțe îndreptățite că MCV-ul va fi ridicat și, astfel, ni se va deschide calea către integrarea în spațiul de liberă circulație a persoanelor din cadrul Uniunii Europene.

Livia-Alexandrina Rusu, succesoarea lui Lilian Zamfiroiu

Ambasadorul român a mulțumit pentru tot sprijinul de care s-a bucurat în timpul mandatului său din partea autorităților luxemburgheze și și-a exprimat speranța că și succesoarea sa, doamna Livia-Alexandrina Rusu, va beneficia de același important suport.
Ultima parte a audienței la Palatul Mare-Ducal a cuprins un moment festiv, ambasadorului Lilian Zamfiroiu fiindu-i conferit titlul de comandor al Ordinului Național „Coroana de Stejar” al Marelui Ducat.
„Domnule ambasador, în semn de recunoaștere și prețuire a intensei activități diplomatice și culturale pe care ați desfășurat-o aici de-a lungul mandatului dumneavoastră și, totodată, în urma propunerii pe care mi-a înaintat-o prim-ministrul, am plăcerea să vă confer Ordinul Național „Coroana de Stejar” al Marelui Ducat, în grad de comandor, împreună cu felicitările mele”, au fost cuvintele Marelui Duce Henri.

Lilian Zamfiroiu va continua activitatea diplomatică la Vatican

Așa după cum v-am informat la momentul oportun, Ministerul Afacerilor Externe al României (M.A.E.) a publicat joi, 4 martie 2021, lista celor 26 de persoane propuse pentru funcții de ambasador în diferite state cu care România are relații diplomatice. Pe lista acestor persoane propuse pentru a ocupa asemenea funcții se află și fostul președinte al Institutului Cultural Român (I.C.R.) și, deja, fostul ambasador al României în Marele Ducat al Luxemburgului (în perioada 2016-2021).
Pe această listă se afla și Lilian Zamfiroiu, care rămâne cunoscut vâlcenilor de la începuturile anilor 90, când a activat în presa locală din județul nostru. Cât de curând, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Lilian Zamfiroiu va fi numit oficial în funcția de ambasador al României la Vatican (Sfântul Scaun).
Sursă foto și text: www.mae.ro