Triumful lui Ionuţ Budişteanu, cel mai frumos cadou pentru Zilele Râmnicului


• elev în cadrul Grupului Şcolar OLTCHIM, Budişteanu şi-a adjudecat marele premiu la INTEL ISEF 2013 în Arizona pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer fiind primul câştigător al premiului de 75.000 dolari din afara Statelor Unite
 

Vestea premiului obţinut de către tânărul şi genialul elev vâlcean poate fi considerată cel mai frumos cadou pentru aniversarea celor 625 de ani ai urbei noastre. Elev în clasa a XII-a, Ionuţ a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa arti­ficială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs pres­tigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în me­mo­ria co-fondatorului Intel. În liceu, Ionuţ Budişteanu s-a remarcat an de an prin participarea şi premiile obţi­nute la competiţii interne şi inter­na­ţionale de profil.

Sosirea campionului a fost aştep­tată şi de către conducerea Ins­pec­torului Şcolar,  care îl va omagia azi pe el şi profesorii săi, Ileana – Ga­brie­la Popescu şi Laurenţiu Ploscaru.