TRAGEDIE în această dimineață: un medic de la Ambulanța Vâlcea, infectat cu COVID, a decedat


După un întreg week-end și o zi de luni în care pandemia de Coronavirus părea să fi făcut «pași» evidenți înapoi în județul nostru, iată că, în zilele de marți și miercuri (prima parte) au venit vești cât se poate de sumbre. Mai întâi, marți seara, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a anunțat că, în județul nostru, numărul persoanelor decedate a ajuns la 92, după ce, la finalul săptămânii recent încheiate, acest indicator lugubru indica 86 de cazuri.
O veste la fel de tristă a venit în dimineața de miercuri, când a fost anunțat decesul medicului Iulia Dumitrescu (44 de ani) de la Serviciul Județean de Ambulanță Vâlcea. Cadrul medical era internat în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Vâlcea, inițial cu formă medie a infecției. Din informațiile noastre, starea de sănătate a Iuliei Dumitrescu s-a agravat în ultimele zile, iar tragedia s-a propus în dimineața de 25 noiembrie. Conform protocoalelor actuale, acest deces va fi considerat ca unul al unei persoane care prezenta comorbidități, doctorița suferind de diabet.

Ce au anunțat reprezentanții DSP Vâlcea?

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea, de la începutul pandemiei și până în data de 24 noiembrie 2020 (inclusiv), au fost confirmate 7.457 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au înregistrat 92 de decese la persoane care aveau în antecedente și alte afecțiuni medicale. În unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea se aflau internate 194 persoane confirmate pozitiv. Starea de sănătate a acestora era următoarea: 35 sunt asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 142 au forme medii și 17 sunt internate în secția ATI.
În acest moment, în județ, sunt 36 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidențiale, unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice. Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 3.279 din cele internate în unități sanitare de la începutul pandemiei.
Tot până marți inclusiv, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, în județul nostru au fost realizate 29.555 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate, în regim screening și contra cost, 20.542 de teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2.