Totul despre programul „Inovare în industria verde”


Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea,  informează că Programul “Inovare în industria verde” se adresează întreprinderilor, cu scopul de a spori competitivitatea întreprinderilor ecologice, sprijinirea ecologizării întreprinderilor noi și existente, inovarea în domeniul protecției mediului. Programul este împărțit pe 3 componente / linii de finanțare: Proiecte individuale (200.000 – 1.500.000 euro); Granturi mici (50.000 – 200.000 euro); Relații bilaterale România – Norvegia (30.000 euro). Suma totală destinată co-finanțării de proiecte este cuprinsă între 8,5-9,5 milioane euro, iar operatorul de program este Innovation Norway.

„Potențialii aplicanți pentru finanțare sunt întreprinderile comerciale cu activi­tate pe perioada de minim un an fiscal. În cadrul schemei de granturi mici pot solicita finanțare firmele implicate în inițiative eco-inovative. Proiectele realizate în partene­riat cu o entitate din Norvegia sunt încura­jate și vor primi puncte suplimentare în cur­sul evaluării. Cofinanțarea proprie a unui proiect va fi calculate pentru fiecare pro­­iect în parte, pe baza regulii de acor­dare a ajutorului de stat. Pentru IMM-uri va fi în mod normal de 50% din valoarea pro­iec­tului, iar pentru întreprinderile mari va fi mai mare. Contribuția proprie va repre­zen­ta contribuția aplicantului și/sau a partene­ru­lui de proiect.

Granturi vor fi oferite pentru proiecte indi­viduale, pentru scheme de granturi mici, şi pentru relații bilaterale.

Activitățile eligibile sunt dezvoltarea, implementarea, investițiile și activitățile de instruire din domeniul tehnologiilor cu im­pact redus asupra mediului, produse și ser­­vicii eco-inovative, reducerea și re­fo­lo­si­rea deșeurilor, inițiative legate de efici­en­ța energetică și folosirea în mai mare mă­su­ră a energiei regenerabile în activitățile întreprinderilor, precum și o eficiență crescută a resurselor prin inovarea siste­me­lor și proceselor în derularea activită­ților. Toate proiectele susținute vor avea ca rezultat îmbunătățirea impactului pe care întreprinderile îl au asupra mediului, în sectoarele economice în care activează.

Grupul țintă pentru proiecte individuale sunt întreprinderile private legal constituite (IMM-uri și microîntreprinderi) care urmă­resc să dezvolte afaceri eco-inovative în re­giuni mai puțin dezvoltate din România. Pen­tru a fi eligibile, întreprinderile trebuie să fi avut activitate pe durata a cel puțin unui an fis­cal complet. Proiectele realizate în parte­ne­riat cu entități din Norvegia sunt încura­jate.

Numai organizațiile precizate mai sus sunt eligibile ca solicitanți de finanțări. Pe de altă parte, entitățile norvegiene de oricare tip, legal constituite în Norvegia, de cel puțin 1 an, sunt eligibile ca parteneri de proiect. Proiectele realizate în parteneriat (un solicitant român cu un partener norvegian) sunt puternic încurajate și vor primi puncte suplimentare în cursul evaluării proiectului”, ne-a explicat Lidia Giosan.

 

N Marius CIUTACU

 

, ,