Toma Peştereanu îşi prezintă planul de bătaie pentru alegeri: „Nu se pune problema penelizării mele! Nici cu mese, nici cu lăutari, nici cu fonduri…”


• edilul Costeştiului spune că onoarea nu are preţ în faţa alegătorilor

Domnule primar, aţi intrat în linie dreaptă pentru alegerile din iunie. Rândurile Armatei Roşii se cam subţiază în ultima vreme…
Aşa e în viaţă! Şi în politică! Caracterele adevărate la greu şi foarte greu se văd, atunci se vede natura lor, îşi dau arama pe faţă…PSD-ul a mai trecut prin momente de acest gen şi a rămas tot în picioare, vă garantez că va rămâne şi acum. Ştiu despre ce vorbesc, nu cu oportuniştii am rămas în viaţă ci cu caracterele alea, multe sau puţine câte au fost… Ca să vă scutesc de o întrebare: nu se pune problema penelizării mele, da? Bun! Nici cu mese, nici cu lăutari, nici cu fonduri! Oi avea eu multe defecte, dar trădarea nu e în ADN-ul meu!
Să înţeleg că au fost ceva momeli…
Nu mai contează!
E vorba de loialitate faţă de PSD sau faţă de Costi Rădulescu, cu care se ştie că sunteţi prieten?
E vorba de mine, de familia mea şi de cei care au crezut în mine şi care nu au mizat pe un trişor, pe un trădător, pe o Iudă! Da? Politica e mizerabilă numai în măsura în care o laşi tu să te murdărească, ori la mine a contat mereu mai mult adminis­traţia. Cred că aceşti trei ani şi jumătate au demonstrat din plin această afirmaţie…
Cum vă prezentaţi în faţa electoratului, sunteţi mulţumit de drumul parcurs de localitate cu dumneavoastră ca primar?
Faptul că voi candida pentru un nou mandat vine din convingerea că merit să-mi reprezint aşezarea pentru încă patru ani. Nu cred că e bine ca auto-mulţumirea să se instaleze în inima şi gândurile unui primar. Cu atât mai mult dacă e un primar tânăr ca mine, la 35 de ani. Vreau să cred că mi-am păstrat ambiţia şi viziunea, când acestea vor dispărea, mă voi da singur la o parte. Despre această perioadă, vreau să spun că ea vine ca o completare sau prelungire a anilor petrecuţi în preaj­ma domnilor Popescu şi Stoican de la care am învăţat administraţie şi cărora le voi rămâne mereu recunos­că­tor. Am pornit la drum prin amena­jarea parcului din centru şi a zonei adiacente primăriei. Am avut şansa de a fi în fruntea comunităţii la un mo­ment cu totul deosebit, cu o în­cărcătură istorică imensă: 500 de ani de la atestarea istorică a Costeş­tiului. Cred că ne-am ridicat şi noi, ca administraţie la nivelul momentului şi lumea a putut simţi importanţa celor cinci veacuri de istorie.
Ce alte borne mai puteţi bifa acum?
Amenajarea bazei sportive din Văratici, pe-un proiect susţinut de Ordonanța 28, în ceva mai mult de jumătate de an a fost gata, un efort exemplar din partea echipei din primărie. Tot pe Ordonanţa 28, alimentarea cu apă în comuna Costești, un proiect de schimbare a unor conducte de 14 km și un bazin de stocare de 300 mc. Aici, trebuie făcută menţiunea că este un dosar început pe vechiul mandat și l-am terminat în anul 2013, cu toată plata către constructor. Reabilitarea căminelor culturale, cel din Pietreni, chiar în decembrie 2012 fiind gata pentru orice fel de eveniment sau manifestare, iar cel din centru de la Costești unde s-a finalizat o sală modernă de spectacole: renovare pereți, tâmplărie, tot ce înseamnă instalație electrică, o instalație modernă anti incendiu, am realizat extinderea încălzirii centrale. Am marcat momentul printr-un spectacol cu teatrul „Masca” la care au venit şi s-au distrat sute de oameni. Refe­ritor la factorul cultural artistic, avem la nivelul Căminului Cultural Cos­tești, un ansamblu care se numește „Floricica” pe care l-am promovat în tot ceea ce înseamnă evenimente județene și naționale. Pe plan sportiv, am sprijinit echipa de fotbal pentru participarea la Super Ligă.
Despre proiectele europene şi atragerea de fonduri extrabugetare?
Am văzut oportunitatea pe care ne-a oferit-o Microregiunea Horezu şi am reuşit să depunem trei proiecte și anume, achiziționarea unui buldoexcavator pentru serviciul local pe care l-am achiziționat cu 75.000 euro; al doilea proiect a vizat reabilitarea și consolidarea primăriei: lucrări de consolidare exterioară, de izolație termică pe exterior, instalație electrică la etaj, acoperișul și o extindere pe partea de răsărit a primăriei, toalete moderne și o centrală termică; al treilea proiect a fost achiziționarea unui UTV 4×4 care este dotat cu tot ce înseamnă aparatură de iarnă, o sărăriță, o lamă mică, o freză de zăpadă, pentru a interveni în situații de urgență. Vreau să vă spun că am montat şi opt camere video, pe care le-am pus în zone cheie. În felul acesta am și reușit să prindem câțiva hoți cu ajutorul camerelor. În viitor, dorim să ne extindem și să montăm în jur de 10-15 camere.
Cum staţi cu alimentarea cu apă?
Aici, trebuie să recunosc: în 2012, erau încă zone care nu aveau apă, și anume, zona Pietreni, Ruget. Chiar dacă bazinul de apă există în zona Pietreni, undeva pe un deal care face traversarea spre Bărbă­tești nu exista rețea de apă. În anul 2013, am reușit să realizăm 1,3 km de rețea de apă, am cumpărat o bucată de teren de la un cetățean, am montat niște pompe moderne și acum această zonă este asigurată cu apă. În reabilitarea surselor de apă, am avut în vedere toate fântânile de pe raza comunei. În anul 2012, am început cu troița de la Muzeul trovanților și am reușit până în această perioadă să reabilitez 15 fântâni publice, fiecare cu specificul ei. Acum, pe marginea drumului, încercăm să reabilităm tot ce înseamnă fântână veche.
Despre biserici?
La cele două biserici de la Costești am montat câte o centrală termică, la bisericile din Pietreni 1 și Pietreni 2 am ajutat la realizarea unor bucătării moderne și a unor paraclise, astfel încât, când ajunge lumea acolo să fie primită așa cum se cuvine.
Relaţia cu Consiliul Judeţean cam scârţâie…
Nimic grav, credeţi-mă! Câteva mici neînţelegeri şi necondordanţe, atât…
Împreună cu Consiliul Județean, am reușit, în acest mandat, să du­cem la îndeplinire anumite obiective. Am reabilitat podul de la Bistriţa care duce spre cariera de calcar, am reuşit să realizăm 1,7 km, de la mănăstirea Arnota spre Minieră, am asfaltat 500 m pe o zonă care era foarte deteriorată, şi o consolidare a malului pârâului Costeşti pentru că tot timpul fugea drumul spre pârâu. Pe situaţii de urgenţă, am avut foarte multe probleme legate de aducţiu­nea cu apă, poduri, am reuşit, prin alocările bugetare care s-au dat, să rezolvăm problema apei în satul Bistriţa. A fost cea mai afectată localitate de inundaţii. S-a rupt aducţiunea cu apă din comună, câteva poduri au fost luate de ape, punţi, drumuri rupte. Astfel, cu puţinii bani care ni s-au dat de la Guvern am reuşit să refacem drumul care duce spre cimitirul şi Biserica Peri, am făcut aducţiunea de apă care lega comuna de acel bazin de apă. Tot pe situaţii de urgenţă lucrăm la refacerea unor punţi pietonale. Un proiect pe care l-am demarat cu Con­siliul Local a fost eficientizarea sis­temului de iluminat public, lucrăm la el deja, este un proiect pe cinci ani de zile, cu o valoare de 100.000 de euro, în care am încercat să schim­băm tot ce înseamnă becuri neeco­nomice de 200 wați, 75 wați, cu lămpi moderne cu leduri, aproximativ 490 lămpi. Făcând analiza costurilor pe factura de curent, am constatat că ne costă anual în jur de 600-700 milioane numai iluminatul public. Astfel se obține o reducere de 40%.
Apropo de bani, pentru 2016, aţi modificat nivelul taxelor şi impozitelor?
Nu!