Test de stres pentru handbalistele de la Vâlcea: Campioana Europei vine în Sala „Traian”


Astăzi, cu începere de la ora 18.00, în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea se va disputa un meci de gală. Iubitorii sportului din județul nostru vor avea posibi­litatea de a vedea pe teren dețină­toa­rea trofeului Ligii Campionilor la handbal feminin. CSM București, echipă pregătită de Aurelian Roșca – antrenor care a activat multă vreme în Vâlcea și este foarte cu­noscut publicului – vine în Poli­va­lentă pentru un meci contra echipei sprijinită financiar de Primăria Râmnicului, HC Municipal.

Meciul se joacă la Vâlcea, cu CSM București în postura de echipă gazdă

Întâlnirea dintre cele două formații contează pentru etapa a XXI-a din Liga Națională de hand­bal feminin. Firesc ar fi fost ca acest meci să se joace la București, dat fiind faptul că echipa din Capitală are statutul de gazdă. Totuși, în­tâlnirea are loc la Vâlcea din con­si­derentul că, în turul campionatului, atunci când partida trebuia să se dispute la Vâlcea, aceasta s-a jucat la București. Atunci, pe 25 octom­brie 2016 – data la care trebuia să se joace întâlnirea dintre HC Municipal Râmnicu Vâlcea și CSM București, Sala Sporturilor „Traian” a fost ocupată cu un concert. În aceste condiții, meciul s-a disputat în Sala „Rapid” din București, cu trupa râmniceană în calitate de echipă organizatoare. Așa cum era de așteptat, redutabila echipă din București a avut câștig de cauză, aceasta impunându-se cu 32-21.
Înaintea întâlnirii de astăzi, oficialii formației din București și-au dat acordul ca meciul să se dispute la Vâlcea, chiar dacă statutul de echipă organizatoare va aparține CSM-ului. Decizia a fost adoptată și pe considerente legate de afecțiu­nea pe care publicul vâlcean o manifestă de zeci de ani față de handbal. După cum s-a văzut și week-end-ul trecut, când la Vâlcea s-a desfășurat „Trofeul Carpați” Under 17, orice meci cu importanță aduce un aflux mare de spectatori în Sala Sporturilor. Așadar, dacă în octombrie anul trecut, iubitorii spor­tului din județul nostru au fost deza­mă­giți din cauza faptului că nu au avut posibilitatea de a vedea CSM București la Vâlcea (e drept, mulți dintre ei au făcut deplasarea în Ca­pi­tală), sorții le surâd chiar astăzi.

Ar putea vâlcencele să realizeze o minune?

Cum spuneam mai sus, întâl­nirea de astăzi are o favorită clară. CSM București deține un lot valoric superior oricărei alte formații din handbalul feminin românesc. Trupa din Capitală dispune de numeroase handbaliste cu experiență, capabile oricând să decidă soarta unei par­tide. Nu întâmplător CSM București ocupă primul loc în clasament, la mare distanță de ocupanta poziției secunde – HC Dunărea Brăila. Totuși, forma bună pe care vâlcen­cele au arătat-o de când la timona formației au fost aduși antrenorii Gheorghe Sbora și Luminița Huțupan-Dinu lasă loc de câteva raze de speranță pentru pătimașii iubitori ai handbalului din județul nostru. Jucătoarele din Capitală au arătat, în câteva momente, că pot fi depășite pe plan intern, ele focusându-se oricum pe meciurile din grupele Ligii Campionilor.
Un astfel de moment s-a petre­cut la începutul acestui sezon la Brăila, atunci când trupa de la malul Dunării a aplicat bucureșten­celor singura înfrângere în campionatul intern într-un interval de timp de peste un an. Asemenea situației consemnată în partida de la Brăila, Vâlcea ar putea profita de faptul că bucureștencele sunt mai mult cu gândul la disputa din sferturile Ligii Campionilor, contra redutabilei echipe maghiare FTC. În plus, pen­tru jocul de astăzi, vâlcencele vor avea de partea lor și inimosul public din Sala „Traian”. Nu trebuie omis și faptul că CSM București este aproa­pe de câștigarea matematică a unui nou titlu de campioană națio­nală a României, chiar dacă mai sunt de disputat șase etape din acest sezon al Ligii Naționale. După părerea noastră, chiar dacă CSM-ul ar pierde meciurile rămase de disputat până la final, Dunărea Brăila nu ar fi capabilă să își câștige toate punctele posibile și să pericli­teze cumva supremația jucătoarelor din Capitală. Așadar, măcar un eșec, unul mititel de tot, ar putea intra în contul bucureștencelor chiar la Vâlcea, situația neavând oricum rolul de a le afecta cu ceva în clasa­ment pe fetele din Capitală.
De partea cealaltă, pentru HC Municipal, un succes cu CSM București (sau măcar o remiză) ar însemna cel mai bun rezultat din istoria clubului de aproape patru sezoane! Dincolo de acest aspect, trei puncte câștigate în fața fetelor din Capitală le-ar ajuta pe elevele antrenorilor Sbora și Dinu să își mențină poziția a cincea în clasa­ment, una care permite participarea în cupele europene. Deci, avem toate motivele pentru ca, în această după-amiază, să fim alături de fetele noastre în Sala Sporturilor!

Meci facil la finalul săptămânii

De precizat și faptul că, runda viitoare, programată pe 26 martie, jucătoarele de la HC Municipal vor evolua din nou în Sala Sporturilor „Traian”. Cu începere de la ora 18.00, ele vor primi vizita gălățen­celor de la Danubius. Întâlnirea se anunță destul de facilă pentru fetele noastre, vizitatoarele de la malul Dunării alcătuind una dintre cele mai slabe echipe din actuala ediției a Ligii Naționale feminine.

Programul etapei a XXI-a

Astăzi, ora 17.00
HC Dunărea Brăila – Corona Brașov
CSM Roman – SCM Craiova
Astăzi, ora 18.00
CSM București – HCM Râmnicu Vâlcea
Astăzi, ora 19.30
HC Zalău – Universitatea Cluj
* Danubius Galați și Măgura Cisnădie vor sta în această etapă
** meciul Unirea Slobozia – CSM Bistrița s-a disputat ieri, după închiderea ediției noastre

Clasamentul Ligii Naționale: CSM București – 48p; HC Dunărea Brăila – 37p; SCM Craiova – 32p; HC Zalău – 32p; HCM Râmnicu Vâlcea – 28p; CSM Roman – 25p; Corona Brașov – 22p; Universitatea Cluj – 18p; CSM Bistrița – 18p; Măgura Cisnădie – 17p; Danubius Galați – 11p și Unirea Slobozia – 8p.
Formațiile Cetate Devatrans și CSM Ploiești s-au retras din campionat, iar rezultatele le-au fost anulate.