Tanti Leta, tot tânără la 100 de ani


tanti_letatanti_leta5• una dintre cele mai vârstnice persoane din județ a fost sărbătorită de Primăria Stănești și premiată cu 1.000 de lei, o diplomă, un tort și un buchet de trandafiri

tanti_leta6Timpul – cel mai mare duşman al omului s-a dovedit a fi un prieten pentru o femeie din comuna Stăneşti, satul Suieşti, judeţul Vâlcea. Elena Manu, cunoscută de toată lumea ca Tanti Leta, a împlinit pe 1 martie vârsta celei de-a treia tinereţi. Nici mai mult, nici mai puţin decât un secol de viaţă. Din 1912 şi până în prezent, a trecut prin două războaie, a schimbat 4 regi, 5 preşedinţi şi prim miniştri fără număr, a crescut văduvă trei tanti_leta1copii, a îndurat seceta, foametea, comunismul şi ce a mai urmat după. Aaaa, să nu uităm, ea a copilărit cu fostul Patriarh al României, Iustinian Marina. A fost şi este varianta originală a femeii de la ţară, care şi-a dus pe umeri gospodăria, copiii, care nu s-a gândit o clipă la ea ci mai degrabă la cei de lângă, care n-a bocit atunci când i-au crăpat palmele de frig sau de la munca câmpului. Cele mai mari bucurii ale vieţii au fost, după copii şi nepoţi, slujba de duminică de la Biserica Neagră din satul Suieşti – monument istoric – şi manifestările culturale reali­zate la Căminul Cultural din centrul comunei, la care, timp de peste 15 ani, cât acestea s-au organizat, Tanti Leta nu a lipsit. De fapt, calităţile artistice nu au părăsit-o nici la venerabila vârstă tanti_leta2de 100 de ani. La petrecerea aniversară organizată de reprezentanţii Primă­riei Stăneşti, duminică, la școala din aceeaşi localitate, Tanti Leta a spus câteva fabule pe care şi cei mai tineri dintre noi s-ar fi chinuit zile bune să le reţină.

Primarul Michiu  – „dirijorul orchestrei”

Şi întorcându-ne la manifestarea dedicată celei mai vârstnice localnice a comunei, trebuie spus că primarul Michiu a surprins plăcut toţi invitaţii; a pregătit fiecare detaliu, a invitat copiii, nepoţii, rudele acesteia, cetăţeni ai comunei, Consiliul Local şi tot aparatul administrativ al instituţiei pe care o coordonează, a invitat repre­zen­tanţi ai tanti_leta3Parlamentului României – respectiv Senatorul Laurenţiu Coca, deputatul Cristi Buican, omul de afaceri Dan Niţu, consilierul judeţean Victor Popescu şi Alin Pavelescu –  medic în Drăgăşani şi unul dintre finaliştii din 2008 la cursa pentru Primăria municipiului Drăgăşani, profesori ai şcolii din Stăneşi, oameni de pretutindeni, care au cunoscut-o personal sau doar au auzit de povestea ei.

Discursurile au fost scurte şi pe alocuri întrerupte de Tanti Leta, care ţinea cu tot dinadinsul să termine o fabulă pe care o începuse şi pe care o întrerupsese la un moment dat din cauza unui lapsus, scuzabil fireşte de vârstă. Aşa a reuşit să rămână în centrul atenţiei să se bucure de admiraţia celor prezenţi, să stârnească zâmbete, să transforme o atmosferă, care tindea să devină sobră, într-una destinsă, relaxantă.

Consiliul Local Stăneşti i-a oferit tanti_leta4cadou o diplomă, 1.000 de lei, un buchet de 11 trandafiri roz, şi un tort.

Este drept că emoţia momentului s-a simţit şi pe faţa sărbătoritei, ochii îi lăcrimau de bucurie, că cineva s-a gândit la ea. Cu ajutorului lui Dumnezeu Tanti Leta a trecut de toate greutăţile vieţii şi trebuie să recunoaştem că în 100 de ani nu au fost puţine, iar spiritul ei tot tânăr parcă ne-a dat şi nouă mai multă speranţă şi încredere în ziua de mâine. Nu avem decât să-ţi mulţumim, Tanti Leta, pentru această lecție de viață şi să ne vedem sănătoşi la anul şi la mulţi ani.