Taberele de teatru și pictură din Călimănești și-au deschis porțile


• actorul Florin Zamfirescu a venit cu noutăți: statui vivante prin oraș, protocol cu școala, dar şi o nouă secțiune – cinematografia și mai multe clase de actori
Ca-n fiecare an, între 10 și 20 iulie, stațiunea Călimănești-Căciulata devine centrul culturii, a artei plastice și a teatrului de calitate. Vineri, alesul local din Călimănești, democrat-liberalul Florinel Constantinescu, a dat start taberelor tradiționale: Tabăra de teatru „Florin Zamfirescu” și Tabăra de pictură „Vlaicu Ionescu”, cea din urmă ajunsă la a VI-a ediție. La deschiderea marelui eveniment, organizat la Centrul Expozițional Nord-Oltenia, au participat: ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, primarul orașu­lui Călimănești, Florinel Constantinescu, prefectul județului, Dumitru Nicu Cornoiu, Gheorghe Dican, președinte UJAP Vâlcea, actorul Florin Zamfirescu, politi­cieni și reprezentanți ai deconcen­tratelor, ală­turi de tineri studenți la actorie sau ti­neri artiști plastici. Tabăra interna­țională de pictură „Vlaicu Ionescu” se bu­cu­ră anul aces­ta de participarea pictorilor din țară, dar și din Slovenia, Republica Moldova și Spania. „Suntem binecuvântați nu doar cu izvoarele termale, cu  instituții monahale, dar și cu o cultură dezvoltată. An de an, prin prezența pictorilor și a actorilor, continuăm o tradiție consacrată. Faptul că vin tot mai mulți artiști ne convinge că lucrările vor continua, prezența artiștilor importanți va dăinui”, a precizat gazda evenimentului, edilul Constantinescu.
Ca-n fiecare an, adevăratul discurs emoționant l-a avut marele actor Florin Zamfirescu: „Cu emoții, mă reîntorc în locurile natale și sunt încântat să văd că, acolo de unde am plecat, cultura e cinstită cum se cuvine. Mulțumesc organizatorilor, în special domnului primar, că ajungem să ne revedem, an de an, ca o adevărată familie, să vedem cât am mai îmbătrânit, cât am evoluat… Mi-am propus dezvoltarea acestei tabere de teatru. Dacă, în 2013, erau două clase de actori, acum avem patru. Încerc să dezvolt fiecare secțiune: sunt trei spectacole programate, cu studenți de la teatru, care au început în tabără ca și candidați. Mi-am propus, de asemenea, să măresc tabăra cu o secțiune a cinematografiei, cu o serie de filme ce pot fi vizionate, cu absolvenți de teatru. Azi, unul din actori poate fi un necunoscut, mâine, un Cristi Puiu…” Tot ca și noutate, îndrăgitul actor a ținut să solicite autorităților locale sprijin în a pune în aplicare o idee: aceea de a realiza statui vivante în oraș, în parcuri. Prezența actorului Florin Zamfirescu, discursul său emoționant au dus la aplauze îndelungi, lucru ce denotă cât de iubit este maestrul teatrului românesc.

„Sunt egoist: chem tinerii candidați la teatru în Călimănești”

Tabăra de teatru din Călimănești, coordonată de marele actor Florin Zamfirescu, face ca, an de an, stațiunea să devină punct al culturii și artei de calitate. Anul acesta, îndrăgitul maestru a venit cu o serie de noutăți, toate avându-i în prim plan pe candidații la actorie. Ce emoții îl încarcă pe actorul din Călimănești, prin organizarea, anuală, a taberei, am aflat chiar de la dânsul: „Nu fac decât să depistez tinerii talentați și să le ofer sfaturi părintești, sfaturi încărcate de experiență. Mă interesează tinerețea, pasiunea cu care vin la această tabără. Recunosc și că sunt puțin egoist: îi chem pe tineri în Călimănești. E locul de unde am plecat, un loc încărcat de amintiri frumoase și, uite așa, mi se îndeplinesc niște visuri”. Piesele de teatru puse în scenă de viitori și actuali actori pot fi urmărite până pe 20 iulie, atunci când tabăra își va închide porțile.

Posting....