„Suntem mai bogaţi cu o mănăstire!”


sfintire_biserica_dan_nitu• aceasta este declaraţia pe care a făcut-o, impresionat de eveniment, candidatul la Senatul României, Remus Daniel Niţu

Unul dintre cei mai avuţi români în viaţă s-a numărat printre cei care au contribuit la ridicarea a două noi locaşuri de cult în judeţul nostru. Maramure­şea­nul Frank Timiş este cel mai bogat român, având o avere în creştere faţă de anul trecut şi care este estimată la 1,75 miliarde de euro, iar gestul făcut la finele săptămânii l-a atins profund pe unul dintre candidaţii pentru alegerile din 9 decembrie.

Cunoscut el însuşi pentru gesturi de mare generozitate, în cei peste douăzeci de ani de antreprenoriat, Dan Niţu a remarcat aportul major pe care l-a avut omul de afaceri Frank Timiş în construi­rea mânăstirii cu hramurile – „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”, sfinţită sâmbătă, 3 noiembrie 2012, la Mălaia. „Se dovedeşte, iată, că oamenii de afaceri, asistaţi de prelaţi în­drăzneţi, cum este preotul Ioan Comă­neci, pot ctitori în doar câteva luni, după sute de ani, o nouă mănăstire în salba de mănăstiri din judeţul Vâlcea. Văii Lo­trului îi lipsea un loc de rugăciune de am­ploarea celor de la Cozia, Turnu, Fră­si­nei, de la Govora, Horezu şi Dintr-un Lemn”, a continuat Dan Niţu.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de ierarhi şi preoţi, printre care PS Emilian Lovişteanu – episcopul Râm­nicului – şi ÎPS Gherasim, arhiepiscopul Râmnicului. Maica Ioana, stareţa acestui lăcaş de cult, a remarcat mulţimea de enoriaşi prezenţi la sfinţire şi a însoţit cu detalii vizita noastră: „Ansamblul mănăs­ti­resc de la Mălaia cuprinde o biserică mare, realizată sub forma unei cruci bizantine, şi un arhondaric, pe două niveluri, în care se găsesc 25 de chilii”.