Statutul poliţistului – o lege necesară într-un stat civilizat


Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, precum şi pentru modificarea art. 7 alin. (2) din Legea nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare. „Legea prevede că poliţiştii vor putea fi recompensaţi cu arme albe sau de foc pentru «acte de eroism, curaj deosebit, devotament şi pentru merite deosebite în îndeplinirea unor atribuţii şi misiuni», precum şi prin ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate, în situaţia în care se remarcă în mod deosebit în activitatea desfăşurată”, detaliază deputatul Aurel Vlădoiu (foto).
„Aceştia pot fi recompensaţi şi prin mulţumiri scrise, felicitări scrise sau verbale, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice, diplome de merit şi distincţii, titluri de onoare şi înscrierea pe placa de onoare”, completează Vlădoiu.
Legea vizează şi aspectul sancţiunilor disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor. Astfel, sancţiunea disciplinară poate fi acordată fără a se mai ţine cont, în mod expres, de prevederea „proporţională cu gravitatea abaterilor”. „Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor sunt, potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvern, mustrarea scrisă, diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de unu-trei ani, trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, precum şi destituirea din poliţie”, a mai declarat Aurel Vlădoiu.