Și Costeștiul revendică paternitatea Posadei!?


Adevărata Posadă – defileul Bistriței este o nouă carte pe care cărturarul arhim. Veniamin Micle a lansat-o recent, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Au participat reprezentați ai instituțiilor de cultură județene și locale, precum și pasionați de istoria și cultura românească.
„Cărturarul și arhimandritul Veniamin Micle a lansat nu numai o nouă carte, ci și o nouă temă de cercetare cu privire la istoria poporului român, și anume Bătălia de la Posada din toamna anului 1330 între regele Carol Robert de Anjou al Ungariei și voievodul Basarab I al Țării Românești, care, pe baza unor dovezi descoperite de părintele arhimandrit Veniamin Micle, a avut loc pe defileul Bistriței, din apropierea Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea. În istoriografia românească există mai multe ipoteze cu privire la localizarea acestei bătălii, începând din pasul Branului și Valea Prahovei până spre Valea Cernei din Mehedinți. În susținerea tezei sale, abordată încă din anul 2015, arhimandrit Veniamin Micle a prezentat mai multe argumente, între care documentele medievale care afirmă relațiile conflictuale dintre regele Ungariei cu sașii din regiunea Sibiului, fapt pentru care regele Ungariei a evitat retragerea spre Sibiu; construirea de către voievodul Basarab I a unui schit cu hramul Sfântul Procopie, pe temeliile căruia a fost construită Mănăstirea Bistrița și în apropierea căreia se află defileul Bistriței care prezintă caracteristicile menționate atât de Cronica pictată de la Viena, cât și de documentele cancelariei ungare. Au mai rostit puncte de vedere asupra volumului Petre Cichirdan, Dumitru Garoafă, Gheorghe Jianu, Marian Petrescu, Ion Soare, pr. Nicolae State-Burluși, pr. Ion Gavrilă. Evenimentul cultural a fost organizat de Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului, Forumul Cultural al Râmnicului, Asociația seniorilor din educație, știință și cultură, Uniunea ziariștilor profesioniști din România – filiala Vâlcea”, conform Arhiram.ro.
Arhimandritul Veniamin Micle s-a născut la 7 iulie 1939, în Plopoiş, judeţul Maramureş. Şi-a dedicat viaţa bisericii, iar CV-ul său vorbeşte numai despre credinţa şi datoria sa pentru creştinism: Seminarul teologic din Cluj (1954-1959), la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1962-1966), studii de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1966-1968), cu specializare la Facultatea de Teologie catolică din Strasbourg (1968-1971) şi la Institutul ecumenic Tantur-lerusalim (1973). Frate în mănăstirea Rohia (1954), călugărit tot acolo în 1958, ieromonah în 1959, proto­singhel în 1975 şi arhimandrit în 1977. Asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1972-1973), profesor la Seminarul teologic din Craiova (1973 – 1977), profesor şi director la Seminarul teologic din Bucureşti (1977-1979), preot slujitor la mănăstirea Cozia (1979-1982), mare eclesiarh la catedrala episcopală din Râmnicu Vâlcea (1982-1983), stareţ al mănăstirii Bistriţa din Oltenia (1983-1992), preot slujitor la aceeaşi mănăstire (din 1992 până azi). Din 2014, este cetățean de onoare al comunei Costești și are la activ peste 80 de cărți scrise.