Se caută medici de familie pentru Centrul de Permanență din Râmnic


Centrul de Permanență din Râmnic are șanse foarte mici să devină activ dacă nu se găsesc medici care să activeze în unitate. Iar la cum s-a discutat despre oportunitatea și modalitățile de depistare a medicilor, e clar că șansele scad și mai mult. Asta chiar dacă există dotare, iar CAS Vâlcea va sări imediat cu banii pentru funcționalitatea centrului.
În cadrul Comitetului Consulativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, s-a pus în dezbatere situația centrelor de permanență din județ, iar „golurile” sistemului vizează centrele de permanență din Râmnic și Ionești. Managerul DSP Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu (foto), a pus pe tapet situația Centrului de Permanență din Râmnic: „Centrul este în stadiul de proiect. În 2011, a existat intenția de a se face un centru de permanență în Ostroveni, luându-se în calcul și distanța mare față de Spitalul Județean de Urgență. Am găsit înțelegere legată de un spațiu din Ostroveni, locație a Primăriei Râmnicului, am discutat cu medicii de familie care doreau să facă gărzi, dotarea unității era asigurată. După un timp, însă, medicii de familie nu mai erau disponibili. Au refuzat să mai lucreze la centru și așa a căzut tot. În prezent, există un alt spațiu, ce ține de CJ Vâlcea, spațiu situat tot în Ostroveni. Este vorba despre parterul internatului Liceului Ferdinand I. Când va demara proiectul, vom lua legătura cu medicii de familie dornici să lucreze în unitate. Să sperăm că vor fi de acord și nu se vor răzgândi”.
Ca și termen, în cazul în care totul va fi stabilit și va decurge ca la carte, conducerea DSP Vâlcea a estimat că unitatea ce va deservi cetățenii din Ostroveni va fi gata până la finele acestui an.

Finanțarea centrului, din secunda 1

Prezent la dezbatere, președintele-director al CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, a declarat că, din momentul în care Centrul de Permanență din Râmnic va fi „pus pe picioare”, se va asigura și finanțarea. „Finanțarea va fi asigurată din secunda 1. Va fi greu, însă, cu medicii de familie. Este nevoie de 6-7 medici”, a declarat șeful asigurărilor de sănătate din Vâlcea.

Dotări moderne, spațiu adecvat în Ionești… dar, fără medici

Situația din Râmnic este identică cu cea din Ionești. În localitatea păstorită de edilul Constantin Neagoe, există spațiu adecvat pentru funcționarea unui Centru de permanență, există dotări moderne, dar lipsesc medicii de familie. Având în vedere anii scurși și faptul că nu s-a făcut nimic, nu știm ce șanse mai sunt să intre-n funcționalitate. Din păcate, deși înțelegem faptul că medicii nu pot fi obligați să desfășoare aceste servicii, răspunsul reprezentanților Asociației Medicilor de Familie din Vâlcea a dat de înțeles că nici nu se vor schimba lucrurile prea rapid: „E vorba de nopți pierdute”. Vorba subprefectului Aurora Gherghina: „Cât mai contează jurământul lui Hipocrate!?”
Un medic de familie care va activa într-un centru de permanență va primi 300-400 lei/gardă, iar pentru funcționalitatea unei astfel de unități este nevoie de cinci cadre medicale.