Şcoala Populară de Artă Vâlcea – magna cum laude, la Paris


• Anca Nicoleta Fuiorea a obținut  singurul mare premiu acordat la secțiunea „enfantin”

Anca Nicoleta Fuiorea, unul dintre elevii Școlii Populare de Artă  din Rm. Vâlcea,  care în timpul liber studiază pianul,  a reușit  să impresioneze  juriul  concursului „Musical  de France , ediția 2012”. În urma prestației  din finala gazduită   de   sala   Conservatorului din Saint-Maur-des-Fosses, filială  a Conservatorului din   Paris, din zilele de 5 și 6 mai, anul curent, a obținut  singurul mare  premiu acordat  la secțiunea „enfantin”.  Anca are în prezent vârsta de opt  ani și   studiază pianul de la vârsta de  cinci ani,  la clasa profesoarei Galina  Nemțanu. Până acum, a reușit   să adune mai multe trofee  la concursurile  de profil  din țară: Premiul   Special pentru  cel mai tânăr interpret  la Concursul Național  de Pian „Irina Satchi”,  ediția a III-a Rm. Vâlcea 2010; Premiul III  la  Festivalul-Concurs Internațional  de  Pian „Primăvara Artelor”, ediția a V-a 2011 – Pitești și Premiul I   la ediția a IV-a Rm. Vâlcea  2011 a  Concursului  Național de Pian „Irina Satchi”. Trebuie menționat   faptul  că în finala de  la Paris s-au calificat  aproape  500  de  pasionați de pian  la  toate secțiunile  din concurs, la secțiunea „enfantin”  fiind  61  de  concurenți .

Concursul Muzical al Franţei a fost înfiinţat în data de 20 octombrie 1979 şi este prezidat şi animat de fondatoarea concursului, celebra pianistă Ginette Gaubert. Concursul Muzical al Franţei organizează, începând din data de 20 octombrie 1979, etape eliminatorii în nenumărate oraşe din Franţa, selecţionând astfel, concurenţi din toate regiunile, de toate vârstele şi niveluri diferite. Finala este întotdeauna prevăzută la Paris sau în regiunea pariziană. Din 1979 în 1986, Concursul Muzical al Franţei a conţinut două secţiuni: Pian şi Canto, însă numărul din ce în ce mai mare de candidaţi la secţiunea Pian a obligat Comitetul Organizator de a reţine, începând cu anul 1986, numai secţia Pian. La acest concurs, rezultate deosebite au obținut și elevii Școlii Populare de Artă din Rm. Vâlcea: Popescu Alexia Maria, Spiridon Dragoș, Sandu Flavia, Mitu Gabriela Alexandra, Preda Ana Maria si Brădeanu Irina Maria.

„Ancuta”, așa cum o alintă  prietenii, este elevă  în clasa a II-a  la Colegiul Național de  Informatică „Matei Basarab” din Rm. Vâlcea și moștenește dragostea pentru muzică de la mama ei, institutor  Mihaela Fuiorea , care o perioadă   de timp a cântat  pe scena Filarmonicii din Rm. Vâlcea, în calitate de soprană. Spune despre  ea ca este un copil  obișnuit, dar cu multă ambiție. Când o să se facă mare îşi doreşte să devină medic dentist şi să continue  un proiect al părinţilor  săi  – organizarea   de petreceri pentru copii. Pentru viitorul apropiat Ancuţa spune  că va continua cu studiul pianului, fiind interesată şi de „canto   clasic”.