Școala lui Andrei 2013


În perioada martie-septembrie 2013, Asociaţia „Şcoala de Valori”, alături de compania Petrom şi Ministerul Educaţiei Naţionale, organizează proiectul „Şcoala lui Andrei”, un concurs de idei de proiecte pe teme ecocivice. Pentru buna desfăşurare a competiţiei (1 aprilie-3 iunie 2013), organizatorii proiectului şi-au propus organizarea caravanei de informare a proiectului, ce va poposi în aproximativ 500 de şcoli din municipiul Bucureşti şi judeţele Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Constanţa, Craiova, Vrancea, Galaţi, Bihor, Argeş, Prahova, Vâlcea, Satu Mare, Gorj, Dâmboviţa şi Timiş, în perioada 18 martie – 5 aprilie 2013. În judeţul nostru, caravana se va opri în 26 de şcoli din mediul rural.

„Școala lui Andrei” a pornit ca un proiect naţional pe teme eco-civice adresat elevilor şi profesorilor din şcolile generale din România dornici să protejeze mediul şi să se implice în comunitatea din care fac parte. Şcoala lui Andrei a inregistrat 4 editii: 2009, 2010,2011 si 2012

În 2013 programul de educatie civica „Şcoala lui Andrei” se desfăşoară sub forma unei competiţii de proiecte, în perioada 1 aprilie – 3 iunie, cu tematica „Dezvoltare comunitară”. Astfel, proiectele înscrise trebuie să identifice o problemă economico-socială din comunitate şi să prezinte soluţiile elevilor pentru remedierea acesteia. Este important ca ideea lor să ofere soluţii pe termen lung şi să încerce implicarea a cât mai mulţi oameni din comunitate.

Anul acesta, „Şcoala lui Andrei” va fi un proiect dedicat participanţilor din comunităţile în care activează compania Petrom, comunităţi acoperind diferite judeţe ale ţării. Din cadrul acestor comunităţi, Petrom va selecta aproximativ 800 de şcoli care vor fi incluse în proiect. Şcolile sunt din judeţele Arad, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Craiova, Vrancea, Galați, Bihor, Argeș, Prahova, Vâlcea, Satu Mare, Gorj, Dâmbovița, Timiș și din municipiul București.

Proiectul va fi promovat către şcolile alese să participe prin intermediul unei caravane de promovare (pentru care este necesară informarea Inspectoratelor Şcolare Judeţene) care va cuprinde aproximativ 500 de şcoli, dar şi prin materiale informative ce vor fi trimise prin poştă.

În cadrul proiectului, echipele de elevi (aprox. 20-30), împreună cu profesorul lor, propun un proiect care poate schimba în bine comunitatea lor (proiect cu limita de finanţare de 5.000 euro). După înscrierea proiectului  online sau prin completarea formularului care va fi trimis prin poştă pe adresa organizatorilor, va avea loc evaluarea aplicaţiilor de către compania Petrom şi partenerii săi şi jurizarea de către specialişti în mediu, educaţie şi dezvoltare comunitară în funcţie de calitatea proiectului şi de impactul acestuia în comunitate. Ultima etapă a proiectului o reprezintă acordarea premiilor:

Locul I – 10 proiecte finanţate cu 5.000 euro, 10 laptopuri pentru profesori, participare în „Tabăra lui Andrei” pentru profesori şi elevi;

Locul II – 10 kit-uri multimedia pentru următoarele 10 şcoli clasate;

Locul III – Kit-uri educaţionale pentru toţi aplicanţii necâştigători.