Întrebare adresată ministrului Lucia-Ana Varga, Ministerul Apelor şi Pădurilor, de către senatorul Laurenţiu Florian Coca: În ce stadiu se află elaborarea hărţilor de risc la nivelul judeţului Vâlcea?


coca_laurentiu1Doamnă ministru,

An de an, Vâlcea este ,,campioană” în ceea ce priveşte alunecările de teren.

De astfel de fenomene naturale n-am scăpat nici acum, în final de iarnă, când forţele de intervenţie sunt din nou puse în situaţii dificile, în diferite zone ale judeţului, precum localităţile Berbeşti şi Stroeşti, unde alunecările creează serioase dificultăţi şi surprize greu de monitorizat. Din păcate, doar în asemenea momente, ne aducem aminte că există, de mai mulţi ani, în derulare un program naţional privind elaborarea unor hărţi de risc natural şi că prevederile acestui program se adresează şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Vâlcea.

Prin elaborarea unor astfel de documentaţii se urmăreşte ca administraţiile judeţene şi locale să aibă la îndemână un important sistem de orientare care să permită identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse riscurilor naturale, precum şi cauzele generatoare ale unor astfel de fenomene, în funcţie de care trebuie stabilite cele mai corecte măsuri de prevenire şi atenuare a efectelor.

Doamnă ministru, ţinând cont de cele prezentate, v-aş ruga să precizaţi în ce stadiu se află elaborarea acestor hărţi de risc la nivelul judeţului Vâlcea.

Solicit răspuns scris şi/sau oral.

Senator,