„ROMÂNIA A FOST SOLIDARĂ cu Uniunea Europeană. Acum trebuie ca și Uniunea Europeană să fie solidară cu noi și să admită cererea de aderare a României în Spațiul Schengen”


A declarat Daniela Oteșanu
Au trecut mai bine de două luni de la interpelarea pe care Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, o adresa ministrului Bogdan Lucian Aurescu cu privire la urgentarea aderării României la Spațiul Schengen al Uniunii Europene. În argumentele pe care Daniela Otreșanu i le prezenta ministrului Aurescu că ar trebui susținute în fața Uniunii Europene pentru primirea României în acest spațiu de liberă circulație a mărfurilor, capitalurilor și persoanelor se regăsea, «cap de afiș», faptul că România a fost, încă o dată, solidară cu planurile Uniunii Europene, țara noastră sprijinind, printre altele, derularea exporturilor de grâu ale Ucrainei.
Ei bine, iată că după cele vreo zece săptămâni trecute de la acea interpelare, se vede și mai clar că Uniunea Europeană nu ar trebui să rămână «încăpățânată» când vine vorba despre aderarea României la Spațiul Schengen. Este limpede că, în contextul unor asemenea crize (energetică, inflaționistă, pandemică, război la marginea granițelor), ambele structuri ar beneficia de avantaje certe dacă țara noastră s-ar afla în acest spațiu economic al Uniunii Europene.

Ce i-a scris Daniela Oteșanu ministrului Aurescu?

În mesajul pe care reprezentanta județului nostru i l-a transmis ministrului Aurescu, au fost expuse mai multe argumente, plauzibile credem noi (dacă nu or fi niscaiva jocuri de culise la nivel «înalt», inaccesibil românilor!?), pe baza cărora autoritățile abilitate ale statului român pot insista la Bruxelles pentru ca România să fie acceptată în Spațiul Schengen. În rândurile de mai jos, vă prezentăm aceste argumente cu care Daniela Oteșanu i-a recomandat ministrului Bogdan Lucian Aurescu să insiste în forurile de conducere ale Uniunii Europene.
„Cu toate că România îndeplinește de mult timp toate condițiile tehnice și merită pe deplin să fie admisă în acest spațiu comercial, acum s-a adăugat un nou instrument care poate să contribuie decisiv la acceptarea României în Spațiul Schengen. Este vorba despre creșterea investițiilor în Portul Constanța, care, în actualul context geo-politic, a devenit una din porțile comerciale importante pentru Uniunea Europeană. În argumentele pe care le veți susține în fața statelor membre ale Uniunii Europene pentru includerea țării noastre în Spațiul Schengen cred că este obligatoriu să subliniați că România a fost solidară cu Uniunea Europeană în toate măsurile luate în contextul conflictului militar din Ucraina, asigurând un culoar important pentru refugiații din această țară, pentru exporturile din Ucraina, dar și pentru refacerea unor lanțuri de aprovizionare ale Uniunii Europene dinspre Orient. Așadar, acum ar trebui ca și Uniunea Europeană să fie solidară cu România și să admită cererea de intrare în Spațiul Schengen în cel mai scurt timp”, a transmis, la acel moment, Daniela Oteșanu.