Remember „Curierul de Vâlcea” 1995: 20 de ani de la titlul mondial de tineret din Brazilia


• campioanele mondiale la handbal feminin de la Arcaju vor fi sărbătorite, sâmbătă, în pauza meciului de baraj dintre România şi Serbia

În luna septembrie a anului 1995, „Curierul de Vâlcea” relata pe larg despre marele succes ale naţionalei de tineret a României, care cucerea titlul mondial la handbal feminin în Brazilia. Turneul se desfăşura la Arcaju, în ţara Cafelei, iar primul cotidian particular din România post-decembristă, „Curierul de Vâlcea”, titra în paginile sale evenimentul (editând chiar şi un supliment!). Succesul era legat atunci şi de numele legendarei Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipă pentru care evoluau mai multe jucătoare din selecţionata pregătită de antrenorul Dinu Cojocaru.
CVL_1„Federația Română de Handbal va marca, în această săptămână, unul dintre cele mai importante momente din istoria handbalului feminin modern. Se împlinesc 20 de ani de la performanța extraordinară a Naționalei de Tineret, care a devenit Campioana Mondială în anul 1995, la Arcaju în Brazilia. Această performanță a reprezentat punctul de plecare spre profesionalism al unei generații de handbaliste stelare care au făcut istorie pentru România.
Federația Română de Handbal va organiza un moment unic pentru a sărbători această performanță, o reîntâlnire a jucătoarelor și staff-ului naționalei de la acea dată cu publicul român. Momentul va avea loc în pauza meciului de sâmbătă, 13 iunie, dintre România și Serbia, în Sala Sporturilor de la Cluj-Napoca. Spectatorii se vor întâlni cu câteva dintre cele mai mari vedete ale handbalului românesc, dar și cu antrenorii care au adus cea mai importantă medalie pentru România.
CVL_2Iată lotul Campioanei Mondiale din 1995: Magdalena Urdea, Narcisa Lecușanu (Cristache), Stăncuța Ghionea (Guiu), Simona Țuțuianu (Gogârlă), Carmen Nițescu, Carmen Amariei, Alina Dobrin, Steluța Lazăr (Luca), Ildiko (Barbu) Kerekeș, Cristina Mihai, Luminița Stroe, Roxana Berilă (Negovan), Elena Iorgu (Moisa), Irina Neagu, Olimpia Vereș. Antrenor principal: Dinu Cojocaru. Antrenor secund: Ioan Baban, Antrenor federal: Remus Drăgănescu. Masor: Niculae Mătăsaru.
Vă așteptăm la Cluj-Napoca să le salutăm împreună pe câteva dintre sportivele care în ultimii ani au adus importante performanțe handbalului românesc, nu numai la nivel de națională, dar și la nivel de club. Ele sunt o parte din istoria noastră, din tradiția sportului nostru și cele care astăzi asigură continuitatea pentru noile generații de handbaliste. Exemplul lor de devotament este urmat de noile generații, iar Federația salută faptul că toate echipele naționale de tineret și juniori și-au atins obiectivele de calificare la competițiile europene și mondiale. Iar sâmbătă suntem convinși că naționala de senioare li se va alătura cu o performanță unică în istoria handbalului, prezența la toate edițiile Campionatelor Mondiale”, se arată în comunicatul de presă emis de către oficialii Federaţiei Române de Handbal înaintea acestui eveniment de marcă.

Tricolorele, favorite în faţa Serbiei

CVL_3Timpul a trecut, dar „Curierul de Vâlcea” a rămas alături de sportul judeţean şi naţional. Iar handbalul este tot sportul de echipă numărul unu în ţara noas­tră, naţionala feminină reuşind mai mereu să se ridice la înălţimea aşteptărilor pătimaşilor suporteri din România. Şi datorită generaţiei de excepţie pe care selecţionata tricoloră a avut-o în Brazilia, cea despre care se relata odinioară în paginile cotidianului nostru, echipa naţională feminină s-a calificat turneu după turneu la Campionatele Mondiale. În prezent, aşa cum afirmau şi oficialii FRH în comunicatul mai sus-amintit, reprezentativa tricoloră este singura din lume care nu a ratat niciodată prezenţa la marele bal. O performanţă unică şi remarcabilă!
Revenind de pe tărâmurile amintirilor din Brazilia anului 1995, trebuie spus că echipa naţională de senioare este foarte aproape de a bifa o nouă prezenţă la un turneu final de Campionat Mondial. Deşi au avut parte de un adversar tare în meciul de baraj, redutabila echipă a Serbiei – vicecampioana mondială, elevele selecţionerului Tomas Ryde (antrenorul suedez este primul străin din istoria echipei naţionale de handbal feminin) s-au impus în meciul tur de la Kraljevo şi au devenit favorite la calificare. România a triumfat sâmbăta trecută cu 32-26 în deplasare şi acum porneşte cu prima şansă în disputa cu Serbia.
Turneul final al Mondialului va fi organizat în Danemarca, în luna decembrie a acestui an. Partida retur dintre România şi Serbia se va disputa sâmbătă, cu începere de la ora 17.00, în moderna sală a sporturilor din Cluj-Napoca.