Record mondial la Vâlcea


În plin război cu un dușman invizibil, când, blocați în case, asistăm la cel mai grotesc spectacol al morții (vezi Italia, Spania, Franța, SUA, iar la noi Suceava etc.), iată mai primim și o veste care bucură inimile noastre cernite: World Record Academy, cea mai mare organizație din lume care se întinde pe tot globul pentru a realiza cea mai largă selecție de recorduri mondiale, autentice, ne transmite că, în urma unor verificări atente, specialiști de top, folosind o gamă vastă de date, au ajuns la concluzia că, la Râmnicu Vâlcea, Cupola cu vitralii a Bibliotecii Județene, realizată de artistul plastic Gheorghe Dican, care acoperă 143 metri pătrați, executată cu armătură din plumb, ilustrând „Facerea lumii”, după numele dat de autor, stabilește recordul mondial fiind cea mai mare din lume. Vestea aceasta care ne mai încălzește sufletele poartă în ea atât de multă lumină solară precum „vitraliile lui Dican”, mai cu seamă că verdictul aparține celei mai mari organizații de certificare a recordurilor mondiale, ca urmare a unor selecții din partea celor mai interesante înregistrări mondiale din Guinness World Records (Marea Britanie), Limca Book of Records (India), Koreea Records Institute (Coreea) și multe alte cărți de înregistrare naționale acreditate de World Record Academy.
Gheorghe Dican: „Am fost sprijinit de o echipă de oameni valoroși, inteligenți, între care i-aș aminti pe Florian Mirică, Dragoș Preoteasa, soții Claudia și Neluțu Ghizdavăț. Încrederea, sprijinul material și curajul de a ataca o lucrare de o asemenea anvergură le-am primit din partea domnilor Iulian Comănescu, Anton Mițaru și ing. Petre Bădârgea, specialist de clasă înaltă, coordonatorul întregii construcții. A fost și nebunia necunoscutului, pentru că nu mi-am dat seama de la început cu ce probleme tehnice mă voi confrunta. Sunt bucuros că, iată, după 15 ani, creația mea primește o asemenea apreciere înaltă. Aștept ca această operă-vitraliu să intre în circuitul turismului mondial, cum sunt multe alte opere de valoare din alte țări.”
Opinia directorului Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, conf. dr. Remus Grigorescu: „Ne mândrim cu această capodoperă, realizare a unui mare maestru, care simbolizează ideea cărții, a cuvântului, că doar cuvântul a fost primul. Este o lucrare extrem de valoroasă prin cromatică, prin mesajul pe care îl transmite.”
(Mai pe larg despre această recunoaștere cu grad suprem, în curând, în revista „Rotonda valahă” nr. 17)