RAR te învață cum să afli dacă mașina pe care vrei să o cumperi a fost avariată în trecut


Registrul Auto Român (RAR) a lansat, pe 5 mai 2020, o aplicație, numită Istoric Vehicul. Click AICI. Cu ajutorul acesteia, orice persoană interesată poate afla, online, istoricul de daune al vehiculelor înmatriculate în România. Aplicația conține informații despre majoritatea vehiculelor care au fost înregistrate oficial cu avarii, la societăţile de asigurări. Pentru a accesa aplicația, trebuie să introduci seria de caroserie/sașiu a vehiculului şi o adresă de e-mail validă. În eventualitatea în care pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, acesta poate fi primit pe email, după achitarea unui tarif de 35 de lei (care se plătește tot online).
Aplicația este disponibilă pe site-ul oficial al instituției (www.rarom.ro) și conține informații pe care RAR le-a colectat de la partenerii specializaţi care primesc astfel de date de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate.

Ce au mai anunțat reprezentanții Registrului Auto Român?

La interogarea prin aplicaţia Istoric Vehicul, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu, valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune. Care, cum spuneam mai sus, poate fi oferit contra cost. În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune. Acesta istoric următoarele informaţii:
1.Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2.Intervalul valorii devizului de reparaţie;
3.Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
4.Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5.Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.
De asemenea, în finalul comunicatului de presă la care am făcut referire, reprezentanții Registrului Auto Român vin cu mențiunea că „toate informaţiile pe care le veţi introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care sunteţi interesat, sunt protejate conform normelor GDPR”.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Registrului Auto Român