PROBLEME ÎN CINCI LOCALITĂȚI DIN VÂLCEA! Mii de elevi nu mai merg la școală!


Sâmbătă, 27 martie 2021, după ședința extraordinară, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea au anunțat că, în județul nostru, sunt cinci localități care înregistrează rate de incidență a transmiterii Coronavirusului cuprinse între 4 și 7,5 pentru fiecare mie de locuitori. Conform informațiilor oficiale transmise de către Prefectura Vâlcea, cele cinci localități la care se face referire sunt Perișani, Vlădești, Râmnicu Vâlcea, Ionești și Călimănești. De asemenea, în Vâlcea există și șase localități (Horezu, Lădești, Dănicei, Drăgoești, Oteșani și Bunești) cu incidență cuprinsă între 3 și 4/1.000 de locuitori și 24 de localități (Bărbătești, Băile Govora, Crețeni, Bujoreni, Drăgășani, Pietrari, Ocnele Mari, Mihăești, Dăești, Olanu, Măldărești, Păușești-Otăsău, Vaideeni, Băile Olănești, Sutești, Golești, Păușești-Măglași, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Roești, Slătioara, Brezoi, Lăpușata și Stroești) în care rata de incidență cumulată este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori.

Toate școlile din Perișani rămân închise!

Tot sâmbătă, membrii CJSU Vâlcea au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 29 martie 2021. Astfel, unitățile de învățământ din comuna Perișani, localitate care, în prezent, are o rată a incidenței cumulate a cazurilor de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni de peste 6/1.000 de locuitori, vor suspenda cursurile față în față pentru toate categoriile de preșcolari și elevi. Aici, activitatea didactică se va desfășura în sistem online pentru toate clasele.

Școlile din zece localități vor funcționa conform scenariului roșu!

În localitățile Vlădești, Râmnicu Vâlcea, Ionești, Călimănești, Horezu, Lădești, Dănicei, Drăgoești, Oteșani și Bunești, care au o rată de incidență cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa conform regulilor din scenariul roșu. Unitățile de învățământ din localitățile Bărbătești, Băile Govora, Crețeni, Bujoreni, Drăgășani, Pietrari, Ocnele Mari, Mihăești, Dăești, Olanu, Măldărești, Păușești-Otăsau, Vaideeni, Băile Olănești, Sutești, Golești, Păușești-Măglași, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Roești, Slătioara, Brezoi, Lăpușata, Stroești, Orlești, Sălătrucel, Voineasa, Voicești, Ștefănești, Costești, Budești, Măciuca, Frâncești, Cernișoara, Glăvile, Lungești, Popești și Bălcești, cu rate de incidență între 1 și 3/1.000 de locuitori, vor funcționa conform regulilor specifice scenariului galben. În ambele scenarii este prevăzută prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, în timp ce pentru ceilalți elevi cursurile să vor desfășura în sistem online.
În celelalte 40 de localități din județ, care înregistrează o rată a incidenței mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa conform scenariului verde, care presupune desfășurarea activităților didactice față în față pentru toate categoriile de preșcolari și școlari.

Mesajul IȘJ Vâlcea

„Facem precizarea că, din cauza cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 fie în rândul cadrelor didactice, fie în rândul copiilor, Grădinița cu program prelungit nr. 2 din Drăgășani, Școala Gimnazială Ionești, Grădinița Ionești, Școala Gimnazială din satul Rotărești – comuna Nicolae Bălcescu, Grădinița din satul Rotărești – comuna Nicolae Bălcescu și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din orașul Băbeni au suspendată activitatea didactică față în față, cursurile desfășurându-se în sistem online. Vă reamintim că stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte.
În situații excepționale, dacă la nivelul vreunei localități se înregistrează o creștere alarmantă a ratei de incidență, scenariile de funcționare a unităților de învățământ propuse de consiliile de administrație vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenței. Luarea unor hotărâri privind suspendarea/reluarea activităților didactice cu prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se va face în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va reuni ori de câte ori situația impune astfel de decizii”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Prefecturii Vâlcea