Primarul Râmnicului vrea comasarea liceelor tehnologice


Economiile pe care Mircia Gutău vrea să le facă pentru bugetul Râmnicului par să afecteze unele instituții de învățământ. Astfel, conform spuselor edilului, în următorii ani, mai multe unități liceale din oraș, toate cu profil tehnologic, ar urma să fie comasate. Locația pe care primarul o consideră numai bună pentru a găzdui un asemenea liceu tehnologic (unul format din elevii a trei-patru unități școlare actuale) ar fi Liceul „General Magheru” din sudul Râmnicului, acolo unde ar urma să se construiască și un campus școlar. Argumentul principal pe care Mircia Gutău l-a adus pentru comasarea liceelor tehnologice a fost legat de reducerea costurilor substanțiale pe care aceste licee le au când vine vorba despre întreținerea spațiilor și furnizarea agentului termic în perioada de iarnă. De asemenea, un argument pe care edilul l-a adus în favoarea comasării liceelor într-unul singur a fost legat de performanțele școlare scăzute ale elevilor din aceste unități de învățământ.

Liceul „Căpitan Pleșoianu”, cel mai văduvit în cazul comasării

Deși se află aproape de centrul Râmnicului, Liceul Tehnologic „Capitan Pleșoianu” pare să fie primul pe lista edilului când vine vorba despre dat exemple de licee care ar trebui comasate. În cadrul unei conferințe de presă, Mircia Gutău a spus că numai acest liceu consumă, în perioada rece, agent termic în valoare de trei miliarde de lei vechi. În plus, edilul s-a arătat și foarte deranjat de faptul că rezultatele elevilor de la „Pleșoianu” sunt destul de slabe, el motivând că, la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din acest an s-au înscris numai șase absolvenți.
„Am văzut pe un post local de televiziune cum directorul de la Liceul Pleșoianu, cu care nu am vorbit deloc în acest mandat, m-a atacat virulent. Bănuiesc că m-a atacat virulent pentru faptul că am spus și în campanie că școlile profesionale din Râmnicu Vâlcea, am și purtat o discuție cu doamna inspector general Bică, trebuie comasate. Nu ne permitem și suntem prea săraci să plătim căldură de miliarde de lei vechi la fiecare școală în condițiile în care la Pleșoianu, ca să vă dau un exemplu concret, la sesiunea de Bacalaureat din 2016 vară, s-au înscris 6 elevi, 3 din promoția curentă și 3 din promoțiile anterioare. Din aceștia 6, a reușit să promoveze un singur elev. Deci un elev a luat bacalaureatul și noi ne permit să avem director, director adjunct, o adevărată instituție acolo și să plătim lumină și căldură de miliarde. Nu este corect! Nu am nimic personal cu dumnealui, îl respect și pe toți îi respect (…) La Liceul Pleșoianu este un picaj. În 2013, acel director a avut 20 de elevi înscriși din care au promovat 6, în 2014 a avut 18 înscriși din care au promovat 6, în 2015 au fost 17 înscriși din care au promovat 5 și tot așa. Aceste lucruri se vor clarifica indiferent de poziția unora sau altora”, a tunat și fulgerat Mircia Gutău.

Edilul spune că profesorii nu își vor pierde locurile de muncă.
Doar directorii… scaunele

Legat de acest aspect, unul destul de sensibil din câte am văzut, care a surescitat ample discuții, Mircia Gutău a încercat să vină și cu câteva asigurări pentru cadrele didactice care activează la aceste unități de învățământ. Dacă ar fi să credem spusele edilului, dascălii nu își vor pierde locurile de muncă, afectați urmând să fie doar directorii, care vor rămâne fără… scaune.
„Nimănui nu trebuie să îi fie frică de această gândire pentru că nimeni nu își va pierde locul de muncă. (Profesorii de la actualele licee tehnologice n. red.) vor fi dați la alte licee, am vorbit și cu doamna Bică. Că nu vor mai fi atâția directori, asta e altceva. Nu putem merge din gaură în gaură. Nu putem merge tot așa și la Mecanic 2, unde sunt doar câteva clase… Acolo avem aceeași situație, spațiu excedentar. În condițiile în care Liceul de Arte nu are spațiu și nici nu ai unde să te extinzi acolo. Atunci trebuie să tăiem răul de la rădăcină, iar cel puțin trei licee vor fi concentrate”, a spus Mircia Gutău. (…) „Eu am și demarat procedura de a construi un campus pentru Liceul Magheru. Acolo avem spațiu foarte mult și clădiri generoase și se poate face un astfel de campus care să concentreze toate liceele tehnologice. Proiectul la care mă refer va putea fi finanțat începând cu anul viitor, asta pentru că, pe finanțarea europeană, sunt doar două axe, cea a liceelor tehnologice și cea a clădirilor monument, cu ajutorul căreia vrem să modernizăm clădirea palatului copiilor din Parcul Mircea cel Bătrân”, a completat edilul Râmnicului.