Pretutindeni am întâlnit oameni primitori şi bucuroşi de oaspeți


• Scisoare de la un îndrăgostit de România

biblioteca_judeteana3După vizita de anul trecut, din perioada aprilie-mai, iată-mă din nou în ţara de origine, de data aceasta ca invitat al Parohiei ortodoxe Vlădești-Vâlcea (preot paroh Constantin Stănescu).

Desigur, fiind şi meleagurile natale ale soţiei, am făcut o pri­mă vizită la Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Ju­de­ţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, unde am avut o revedere cu Dana Rădulescu, cu  doar o zi înainte revenită dintr-o vizită din capitala Bavariei, metropola München. Apoi, drumurile mele s-au îndreptat spre sudul ţării – admirând, în treacăt, Sala poli­va­lentă din Zăvideni și brutăria din Prundeni. În timp ce tre­ceam prin Piatra Olt, postul de Radio Iași mi-a solicitat un in­ter­viu despre sportul popicelor la nivel internaţional, transmis, în direct, sâmbătă, 30 iulie a.c. (între orele 11.00 -13.00).

Am ajuns la Izbiceni de Olt, o localitate modernă cu apro­xi­­mativ 5.200 de locuitori. Vă veți  întreba: de ce Izbiceni? Am mai scris, anul trecut, în mai, despre această localitate, mai cu seamă despre activitatea sportivă de aici. Localitatea are o nouă sală de sport, stadion nou, o echipă de fotbal şi multe altele. Tot anul trecut, în iunie,  la concursul de reviste şcolare, granturi şi materiale publicitare şcolare – expoziţia naţională „ANELISSE” din Iași –  revistei „Target-01”, coordonată de prof. Kuttesch R. Rudolph (Iosif), editată de  Şcoala „Grigore Roşianu” din Izbiceni, i s-a acordat Premiul I, la Secțiunea I – reviste şcolare. Să răsfoim împreună una din edițiile acestei reviste.  M-am oprit asupra poeziei  „Străinule!”, semnată de Florinela Herghelegiu şi a rubricii „Dascăli… după ore”, apre­ci­ind articolul „Branduri de renume – adidas”, semnat de prof. Adrian Bulie. Rubrica sport relatează despre Adolph „Adi” Dassler, fondatorul renumitului brand! Să continuăm cu rubrica sportivă şi reţinem articolul „Sportul este un joc serios”, sub sem­nătura lui Andrei-Bogdan Hultoană, masterand la Faculta­tea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucu­reşti.  Semnătura aceluiași autor o întâlnim  şi la rubrica „Prie­teni din ţară”, unde semnează articolul „De partea Dunării”. Nu vreau să părăsesc domeniul sportiv, înainte de a specifica faptul că, anul acesta, conform celor declarate de inginerul agronom Mircea Velica,primarul comunei, în Izbiceni se va construi şi o popicărie în cadrul Clubului elevilor din localitate. În cadrul clubului activează deja cinci  cercuri sub îndrumarea unor instructori talentați și pasionați de  teatru, dansuri, hand­bal, volei și  baschet. A stârnit un mare interes și demonstraţia de karate tradiţional, care a avut loc în noua sală de sport. Începând cu acest an, din 20 decembrie până la 1 februarie 2012, va funcţiona în comună, prin grija primarului, și  un patinoar cu gheaţă naturală. Tinerii au şi o bucătărie cu ara­gaz, baie etc., toate în incinta clubului. Alături se va construi şi o biserică din lemn;  materialul este deja adus.  La câţiva paşi se află Complexul Muzeistic Izbiceni și Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” –  totul ultramodern. Ca să întregesc imaginea de azi a comunei să mai amintesc despre  acţiunea „Un mediu curat”, de Centrul de documentare şi informare din cadrul gră­di­niţei, de Centrul informativ, Cercul de formare profesională cu 40 de meserii, durata unei serii fiind de cca. 1,5 ani.  Centrul_Cultural_Tudor_Gheorghe_din_IzbiceniLa câţiva paşi se construieşte un nou restaurant-bar, de 5 stele, cu o capacitate de 300 de locuri. Totul este real la Izbiceni, o comună cu adevătat  europeană. Și, totuşi, primarul este nemulțumit, îmi spune că „încă mai avem de muncă”. Mai adaug doar un aspect:  totul aici este făcut cu finanţare din fonduri europene.

Ìnchei  vizita la Izbiceni  nu înainte de a mai aminti faptul că se doreşte, în perspectivă, o „înfrăţire” (parteneriat) cu o localitate din Germania. Mulțumesc pe această cale gazdelor noastre din Izbiceni, familiei Odăianu, precum şi neobositului (şi vechi prieten) Ion Luca.

Reîntoarcerea în România,  Rm. Vâlcea și Izbiceni, mi-a adus din nou multă bucurie, având în vedere, mai ales, ospi­ta­litatea românească, agroturismul, peisajele mioritice de nedes­cris şi multe altele. Greu să uiți zilele și serile petrecute la familiile Olteanu din Priporu – Izbiceni, la Gutui şi Tătaru din  Dea­lul Crucii – Vlădeşti (Vâlcea) sau „meniul zilei” de la restau­rantul-terasă Venus sau vizita la Biblioteca judeţeană „Antim Ivireanul”… Peste tot numai oameni primitori şi bu­cu­roşi de oaspeți.

Pasionați de turism din orașul german Passau (un grup nu­meros) vor vizita judeţul Vâlcea, cu minunatele sale  melea­guri, pe 17 septembrie a.c., cu popas special la Mânăstirea Co­zia. Ziarul „Curierul de Vâlcea” a scris deja despre această excursie, precum şi ziarul „Tribuna” din Sibiu. De altfel, grupul respectiv de turiști va vizita aproape toate zonele României, începând cu capitala Bucureşti – pentru a continua, apoi, prin  Rm. Vâlcea, Sibiu, Sighişoara, ajungând în Moldova şi reve­nind prin Brașov.

Georg Barth / Germania

August 2011