Pesta de la Băbeni se poate răspândi în toate comunele vecine!


• mai mulți locuitori din Băbeni vor să sesizeze Instituția Prefectului, nemulțumiți că autoritățile cu atribuții în domeniu nu tratează cu seriozitate apariția virusului Pestei Porcine Africane

Luna iunie a adus în Vâlcea, din păcate, pesta porcină, primul caz fiind semnalat în Golești, al doilea într-o gospodărie din Băbeni. Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Tot sudul țării este afectat
Statisticile naționale arată că pesta evoluează în aceste zile în 31 de localităţi din 11 judeţe, cu un număr de 55 de focare (dintre care două în exploataţii comerciale). În alte 10 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 366.694 de porci afectaţi de boală şi există 1.433 de cazuri la mistreţi.
Detaliat, situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfel: Judeţul Satu-Mare – 147 de cazuri la mistreţi; Judeţul Bihor – 9 focare în gospodăriile populaţiei şi 106 de cazuri la mistreţi; Judeţul Sălaj – un focar în gospodăria populaţiei şi 47 de cazuri la mistreţi; Judeţul Tulcea – 18 focare (dintre care douăfocare în exploataţii comerciale) şi 165 de cazuri la mistreţi; Judeţul Brăila – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 24 de cazuri la mistreţi; Judeţul Constanţa – 31 de cazuri la mistreţi; Judeţul Ialomiţa – 155 de cazuri la mistreţi; Judeţul Galaţi – 3 focare în gospodăriile populaţiei şi 32 de cazuri la mistreţi; Judeţul Călăraşi – un focar în gospodăria populaţiei şi 99 de cazuri la mistreţi; Judeţul Buzău – un focar în gospodăria populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi; Judeţul Giurgiu – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 de cazuri la mistreţi; Judeţul Teleorman – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 484 de cazuri la mistreţi; Judeţul Argeş – 2 focare în gospodăria populaţiei; Judeţul Olt – 2 cazuri la misteţi; Judeţul Dâmboviţa – 2 cazuri la mistreţi; Judeţul Bistriţa-Năsăud – 4 cazuri la mistreţi; Judeţul Botoşani – 33 de cazuri la mistreţi; Judeţul Maramureş – 18 cazuri la mistreţi; Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei şi 18 cazuri la mistreţi. Judeţul Ilfov – 18 cazuri la mistreţi; Judeţul Vâlcea – un caz la mistreţ, un focar în gospodăria populaţiei.

Care este situația reală în Vâlcea?!
În Vâlcea, autoritățile nu par convinse de gravitatea situației, altfel e de neînțeles cum Comitetul local de combaterea a bolilor (animale) există pe site-ul Prefecturii doar cu numele. În plus, pasivitatea Direcției Sanitar – Veterinare este destul de îngrijorătoare, pentru că situația din Băbeni, din câte am aflat, este mult mai gravă decât existența unui caz de pestă porcină într-o gospodărie. Autoritățile – Prefectura, Direcția Sanitar – Veterinară, Poliție și Jandarmi – trebuie să înțeleagă că dimensiunile fenomenului negativ pot deveni mult mai mari dacă nu aplică măsurile preventive corespunzătoare.