Patru din 100 de vâlceni, despăgubiți pentru pagubele produse de mistreți


Ieri, la sediul Prefecturii Vâlcea, apro­ximativ 20 de edili din sudul județului s-au mobilizat pentru a-i prezenta reprezen­tan­tului Guvernului în teritoriu, Florian Marin (foto, stânga) situația legată de pagubele produse pe terenurile agricole ale cetățenilor de către porcii mistreți. Și-au prezentat punctele de vedere și situațiile din teritoriu edilii: Nicolae Concioiu de la Gușoeni, Ionel Michiu din Stănești, Mircea Voican, secretarul Primăriei Șușani, Iustin Duicu din Glăvile, Mugur Mărcoianu din Măciuca, dar și reprezentanții unei asociații ce se ocupă de fondul de vânătoare din preajma Râmnicului, Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice Vâlcea și reprezentanții Gărzii Forestiere.
Întâlnirea a fost inițiată de către deputatul PSD, Daniela Oteșanu (foto, dreapta). După ce fiecare edil și-a spus păsul, s-a pus marea întrebare: Cine despă­gubește cetățenii ale căror culturi au fost afectate de mistreți, urși etc? Conform legii, poate fi trasă la răspundere asociația fon­dului de vânătoare dacă nu-și îndeplinește sarcinile, adică, dacă nu oferă hrană anima­lelor sălbatice. Dacă însă respectă legea, cine răspunde? Statul prin Ministerul Apelor și Pădurii, respectiv Ministerul Mediului. Și atunci, se pune întrebarea: de ce din cele 100 de cereri de despăgubire, înregistrate în anul 2016, la Garda Forestieră, au fost rezolvate favorabil doar patru?
Concluzia trasă de autoritățile publice județene a fost aceea că trebuie modificată legea. Vom reveni cu amănunte în edițiile următoare ale cotidianului nostru.