„Orice sportiv care vrea să facă performanţă trebuie să ajungă să i se cânte imnul”


• declară antrenorul Mia Rădoi după un sezon aproape perfect cu junioarele III de la Energetic

La începutul sezonului handba­listic juvenil 2014/2015, judeţul Vâlcea avea trei echipe la nivelul junioarelor III: HC Torok, CS Chimia şi Energetic. În urma consultării cu antrenoarele Nicoleta Lazăr şi Mori Torok, Mia Rădoi (foto dreapta) a reu­şit să for­meze un lot competitiv la Energetic. „Nu avea nici un rost să ne batem pe plan local şi, mai departe, să nu avem rezultate notabile. Aşa că discutat cu Nico şi cu Mori şi am făcut o singură echipă, iar fetele au jucat cu tricourile de la Energetic pe tot parcursul sezonului. Iar rezulta­tele arată că a fost o soluţie bună”, declară Mia Rădoi.

„În coasta” Petroşaniului după primele turnee de sală

În primul turneu de sală, derulat la Petroşani în cadrul grupei F a Cam­pionatului naţional de handbal – junioare III, debutul nu a fost unul reu­şit. „Cred că oboseala acumu­la­tă pe drum, emoţiile şi, poate, faptul că au jucat pentru prima dată într-un meci oficial într-o formulă nouă şi-au pus amprenta pe jucătoarele mele”, afirmă tehnicianul Rădoi. Primul meci, cu echipa locală CSŞ Petroşani, a fost pierdut  cu 24 – 22, dar următoarele trei au fost câşti­ga­te de Energetic (36 – 13 cu LPS Vii­to­­rul Piteşti, 38 – 19 cu CSŞ Ca­ra­cal şi 26 – 18 cu LPS Slatina). Al doi­lea tur­neu al sezonului regulat s-a de­ru­lat la Slatina, iar al treilea la Piteşti. În „capitala argeşeană”, fetele de la Energetic au câştigat două meciuri (cu CSŞ Caracal şi LPS Viitorul P­i­teşti), au pierdut derby-ul cu CSŞ Pe­troşani şi au remizat cu LPS Sla­tina. „Antidotul pentru echipa din Pe­troşani ar fi fost ca noi să jucăm cu aceeaşi ambiţie ca şi ele. Fetele alea sunt foarte muncitoare, luptă pen­tru fiecare minge, dau totul pe te­ren”, declara, la acea vreme, Mia Rădoi.

Pe primul loc în sezonul regulat

La finele lunii februarie s-a de­ru­lat, la Rm. Vâlcea, al patrulea tur­neu de sală al seriei F din Cam­pio­natul naţional de handbal – junioare III. „Începutul de la turneele de la Petroşani, Slatina şi Piteşti a fost dificil, pentru că e greu să formezi din trei echipe una singură. Multe dintre fetele erau obişnuite să fie numai titulare, iar concurenţa a fost mare. Încet – încet, s-a conturat echi­pa şi au venit şi rezultatele bune”, declară Rădoi. Pe propriul teren, „energeticienele” au obţinut patru victorii din patru posibile şi au trecut pe primul loc al seriei. La fel s-a întâmplat şi în ultimul turneu al sezonului regulat, la Caracal, vâlcencele câştigând toate cele patru meciuri şi seria.

Mia Rădoi: „Galeria părinţilor a fost extraordinară”

Cele două turnee semifinale s-au derulat la Târgu Mureş, respectiv Craiova. În primul dintre acestea, echipa Energetic a câştigat patru meciuri din totalul de cinci pe care le-a disputat. Singura înfrângere s-a înregistrat în faţa formaţiei Olimpic Tg. Mureş, scor 30 – 24. „Mă aştep­tam ca acest prim turneu semifinal să fie mai puternic. În afară de Tg. Mureş, care a fost cea mai bună echipă din serie, am mai avut emoţii doar cu Peciu Nou, o grupare inco­modă, care le-a pus în dificultate şi pe cele de la Tg. Mureş”, a pre­ci­zat Mia Rădoi. La Tg. Mureş, aceas­­ta a mizat pe 16 jucătoare: Raluca Fulgescu, Carla Popescu, Mădălina Petrică – portari, Roberta Stamin, Şte­fania Anghel, Lorena Jurj, Laura Popa – extreme, Cătă­lina Măţaru, Denisa Predoi, An­dre­ea Preduca – interi, Carmen Coman, Rebeca Haită, Andreea Dobrinescu, Bea­trice Răduţ – pivoţi, Mădălina An­cuţa, Roxana Beşleagă – centri. „Spri­jinul galeriei, formată aproape în totalitate din părinţii fetelor, a fost extraordinar. Vă daţi seama cum ne-am simţit, ce galerie am avut”, mai spune antrenorul Rădoi. În Sala Sporturilor din Bănie, fetele de la Energetic au fost nevoite să facă câteva antrenamente înainte de turneu, pentru a se obişnui cu suprafaţa de joc şi cu dimensiunile terenului. „Ştiind cât de mare este sala de la Craiova, am făcut câteva şedinţe de pregătire în Sala Sportu­rilor din Râmnic, dar şi acolo. Fetele mele nu evoluaseră pe suprafeţe de joc aşa mari, aşa că a trebuit să le obişnuiesc”, declară Mia Rădoi. Deşi au avut parte de adversari pu­ter­nici, vâlcencele au ştiut să ges­tio­­neze bine situaţia şi nu au pierdut niciunul dintre cele trei me­ciuri. „Am câştigat cu CSŞ Drobeta Tr. Severin şi am remizat cu CSŞ 2 Bucureşti şi LPS Craiova. În urma aces­tor re­zultate, am terminat grupa pe locul secund, după CSŞ 2 Bucureşti. Dacă fetele ar fi fost un pic mai atente, am fi putut termina grupa pe primul loc”, a mai spus Mia Rădoi.

Pe podium după turneul final

La turneul final s-au calificat opt echipe, care au fost împărţite în două grupe. Formaţia vâlceană Energetic a fost în grupă cu Olimpic Tg. Mureş, Activ CSO Plopeni şi CSŞ Călăraşi. În cealaltă grupă s-au regăsit LPS Brăila, LPS Slatina, United Galaţi şi CSŞ 2 Bucureşti. Primele două clasate din fiecare gru­pă urmau să se califica în se­mifinale, unde au jucat juca în sis­tem încrucişat. Elevele Miei Rădoi au câştigat, fără probleme, la o dife­ren­ţă de zece goluri, partida cu CSŞ Călăraşi (scor 31 – 21) şi de aceeaşi manieră pe cea cu Activ Plopeni (scor 29 – 19). În derby-ul grupei, cu echipa gazdă Olimpic Tg. Mureş, vâlcencele nu au avut no­roc, pierzând în ultimele secunde. Astfel, Energetic s-a clasat pe locul secund în serie, iar în semifinale a întâlnit prima clasată din cealaltă grupă, CS United Galaţi. „Moldo­ven­cele nu au impresionat, însă au profitat de forma noastră mai slabă şi şi-au asigurat prezenţa în finală. Am prins o zi mai proastă şi nu ne-a ieşit totul aşa cum ne-am fi dorit. Astfel, în loc să jucăm pentru aur sau argint, am jucat pentru medalia de bronz”, declară antrenorul Ră­doi. Şi, ca o recompensă morală pen­tru efortul general, fetele de la Energetic s-au impus cu 34 – 23 în finala mică disputată în compania formaţiei CSŞ 2 Bucureşti.

Trei medalii pentru Energetic într-un singur sezon

Aceasta a fost cea de-a treia medalie pentru Energetic din acest sezon, după argintul de la junioare I şi aurul de la ONSŞ (întrecerea de­di­cată elevelor de gimnaziu). „Pen­tru noi, pentru moralul fetelor, a fost bun şi bronzul. Au fost pe podiumul campionatului naţional, până la urmă. În acest an au cucerit două me­dalii, lucru care nu este la în­demâna oricui. Per total, Energetic are trei medalii în acest sezon, un lucru îmbucurător. Sper să conti­nuăm pe acelaşi drum”, a mai spus antrenorul Rădoi. „În primele trei luni de când am preluat aceste fete am lucrat mult la disciplină. Sincer, pentru mine, ca antrenor, disciplina, seriozitatea şi corectitudinea sunt esenţiale. Când fetele au respectat aceste trei concepte, lucrurile au mers bine. Când nu, le-am certat, cum era normal. Ca orice profesor, ca orice antrenor, ca orice părinte. Vă dau un exemplu: la ultimul tur­neu, le-am luat banii daţi de părinţi şi le-am premiat pentru victorii şi le-am taxat pentru înfrângere. Părinţii lor au muncit pentru acei bani, aşa că le-am spus că au câteva 50 de mi­nute pe zi, cât a durat fiecare meci, pentru a-şi lua o primă, prac­tic, de la familia lor”, a mai spus Mia Rădoi.

Incertitudinea viitorului

Viitorul formaţiei de la Energe­tic, medaliată cu bronz la Campio­natul naţional de junioare III, este incert. În primul rând, antrenorul Mia Rădoi nu este sigură pe postul său de titular de catedră de handbal de la grupul şcolar vâlcean. „De la începutul lunii septembrie, s-ar putea să fiu sau să nu mai fiu la Energetic. Eu am stat la acest liceu ca suplinitor şi este posibil ca postul să fie ocupat de titularul postului”, spune Rădoi. Pe de altă parte, de­pinde de părinţii fetelor sub co­man­da cărui antrenor vor dori să trimită fe­tele. „Eu, oricum, voi face pregă­ti­re cu aceste fete, pe pe­rioada verii. Întâi, nişte antrena­mente uşoare, apoi pauză… Apoi, alte antre­na­mente şi pauză. M-aş bucura ca această echipă pe care am format-o să poată continua şi la nivelul junioarelor II”, a conchis Mia Rădoi.