„Orice sportiv care vrea să facă performanţă trebuie să ajungă să i se cânte imnul”
• declară antrenorul Mia Rădoi după un sezon aproape perfect cu junioarele III de la Energetic
La începutul sezonului handbalistic juvenil 2014/2015, judeţul Vâlcea avea trei echipe la nivelul junioarelor III: HC Torok, CS Chimia şi Energetic. În urma consultării cu antrenoarele Nicoleta Lazăr şi Mori Torok, Mia Rădoi (foto dreapta) a reuşit să formeze un lot competitiv la Energetic. „Nu avea nici un rost să ne batem pe plan local şi, mai departe, să nu avem rezultate notabile. Aşa că discutat cu Nico şi cu Mori şi am făcut o singură echipă, iar fetele au jucat cu tricourile de la Energetic pe tot parcursul sezonului. Iar rezultatele arată că a fost o soluţie bună”, declară Mia Rădoi.
„În coasta” Petroşaniului după primele turnee de sală
În primul turneu de sală, derulat la Petroşani în cadrul grupei F a Campionatului naţional de handbal – junioare III, debutul nu a fost unul reuşit. „Cred că oboseala acumulată pe drum, emoţiile şi, poate, faptul că au jucat pentru prima dată într-un meci oficial într-o formulă nouă şi-au pus amprenta pe jucătoarele mele”, afirmă tehnicianul Rădoi. Primul meci, cu echipa locală CSŞ Petroşani, a fost pierdut cu 24 – 22, dar următoarele trei au fost câştigate de Energetic (36 – 13 cu LPS Viitorul Piteşti, 38 – 19 cu CSŞ Caracal şi 26 – 18 cu LPS Slatina). Al doilea turneu al sezonului regulat s-a derulat la Slatina, iar al treilea la Piteşti. În „capitala argeşeană”, fetele de la Energetic au câştigat două meciuri (cu CSŞ Caracal şi LPS Viitorul Piteşti), au pierdut derby-ul cu CSŞ Petroşani şi au remizat cu LPS Slatina. „Antidotul pentru echipa din Petroşani ar fi fost ca noi să jucăm cu aceeaşi ambiţie ca şi ele. Fetele alea sunt foarte muncitoare, luptă pentru fiecare minge, dau totul pe teren”, declara, la acea vreme, Mia Rădoi.
Pe primul loc în sezonul regulat
La finele lunii februarie s-a derulat, la Rm. Vâlcea, al patrulea turneu de sală al seriei F din Campionatul naţional de handbal – junioare III. „Începutul de la turneele de la Petroşani, Slatina şi Piteşti a fost dificil, pentru că e greu să formezi din trei echipe una singură. Multe dintre fetele erau obişnuite să fie numai titulare, iar concurenţa a fost mare. Încet – încet, s-a conturat echipa şi au venit şi rezultatele bune”, declară Rădoi. Pe propriul teren, „energeticienele” au obţinut patru victorii din patru posibile şi au trecut pe primul loc al seriei. La fel s-a întâmplat şi în ultimul turneu al sezonului regulat, la Caracal, vâlcencele câştigând toate cele patru meciuri şi seria.
Mia Rădoi: „Galeria părinţilor a fost extraordinară”
Cele două turnee semifinale s-au derulat la Târgu Mureş, respectiv Craiova. În primul dintre acestea, echipa Energetic a câştigat patru meciuri din totalul de cinci pe care le-a disputat. Singura înfrângere s-a înregistrat în faţa formaţiei Olimpic Tg. Mureş, scor 30 – 24. „Mă aşteptam ca acest prim turneu semifinal să fie mai puternic. În afară de Tg. Mureş, care a fost cea mai bună echipă din serie, am mai avut emoţii doar cu Peciu Nou, o grupare incomodă, care le-a pus în dificultate şi pe cele de la Tg. Mureş”, a precizat Mia Rădoi. La Tg. Mureş, aceasta a mizat pe 16 jucătoare: Raluca Fulgescu, Carla Popescu, Mădălina Petrică – portari, Roberta Stamin, Ştefania Anghel, Lorena Jurj, Laura Popa – extreme, Cătălina Măţaru, Denisa Predoi, Andreea Preduca – interi, Carmen Coman, Rebeca Haită, Andreea Dobrinescu, Beatrice Răduţ – pivoţi, Mădălina Ancuţa, Roxana Beşleagă – centri. „Sprijinul galeriei, formată aproape în totalitate din părinţii fetelor, a fost extraordinar. Vă daţi seama cum ne-am simţit, ce galerie am avut”, mai spune antrenorul Rădoi. În Sala Sporturilor din Bănie, fetele de la Energetic au fost nevoite să facă câteva antrenamente înainte de turneu, pentru a se obişnui cu suprafaţa de joc şi cu dimensiunile terenului. „Ştiind cât de mare este sala de la Craiova, am făcut câteva şedinţe de pregătire în Sala Sporturilor din Râmnic, dar şi acolo. Fetele mele nu evoluaseră pe suprafeţe de joc aşa mari, aşa că a trebuit să le obişnuiesc”, declară Mia Rădoi. Deşi au avut parte de adversari puternici, vâlcencele au ştiut să gestioneze bine situaţia şi nu au pierdut niciunul dintre cele trei meciuri. „Am câştigat cu CSŞ Drobeta Tr. Severin şi am remizat cu CSŞ 2 Bucureşti şi LPS Craiova. În urma acestor rezultate, am terminat grupa pe locul secund, după CSŞ 2 Bucureşti. Dacă fetele ar fi fost un pic mai atente, am fi putut termina grupa pe primul loc”, a mai spus Mia Rădoi.
Pe podium după turneul final
La turneul final s-au calificat opt echipe, care au fost împărţite în două grupe. Formaţia vâlceană Energetic a fost în grupă cu Olimpic Tg. Mureş, Activ CSO Plopeni şi CSŞ Călăraşi. În cealaltă grupă s-au regăsit LPS Brăila, LPS Slatina, United Galaţi şi CSŞ 2 Bucureşti. Primele două clasate din fiecare grupă urmau să se califica în semifinale, unde au jucat juca în sistem încrucişat. Elevele Miei Rădoi au câştigat, fără probleme, la o diferenţă de zece goluri, partida cu CSŞ Călăraşi (scor 31 – 21) şi de aceeaşi manieră pe cea cu Activ Plopeni (scor 29 – 19). În derby-ul grupei, cu echipa gazdă Olimpic Tg. Mureş, vâlcencele nu au avut noroc, pierzând în ultimele secunde. Astfel, Energetic s-a clasat pe locul secund în serie, iar în semifinale a întâlnit prima clasată din cealaltă grupă, CS United Galaţi. „Moldovencele nu au impresionat, însă au profitat de forma noastră mai slabă şi şi-au asigurat prezenţa în finală. Am prins o zi mai proastă şi nu ne-a ieşit totul aşa cum ne-am fi dorit. Astfel, în loc să jucăm pentru aur sau argint, am jucat pentru medalia de bronz”, declară antrenorul Rădoi. Şi, ca o recompensă morală pentru efortul general, fetele de la Energetic s-au impus cu 34 – 23 în finala mică disputată în compania formaţiei CSŞ 2 Bucureşti.
Trei medalii pentru Energetic într-un singur sezon
Aceasta a fost cea de-a treia medalie pentru Energetic din acest sezon, după argintul de la junioare I şi aurul de la ONSŞ (întrecerea dedicată elevelor de gimnaziu). „Pentru noi, pentru moralul fetelor, a fost bun şi bronzul. Au fost pe podiumul campionatului naţional, până la urmă. În acest an au cucerit două medalii, lucru care nu este la îndemâna oricui. Per total, Energetic are trei medalii în acest sezon, un lucru îmbucurător. Sper să continuăm pe acelaşi drum”, a mai spus antrenorul Rădoi. „În primele trei luni de când am preluat aceste fete am lucrat mult la disciplină. Sincer, pentru mine, ca antrenor, disciplina, seriozitatea şi corectitudinea sunt esenţiale. Când fetele au respectat aceste trei concepte, lucrurile au mers bine. Când nu, le-am certat, cum era normal. Ca orice profesor, ca orice antrenor, ca orice părinte. Vă dau un exemplu: la ultimul turneu, le-am luat banii daţi de părinţi şi le-am premiat pentru victorii şi le-am taxat pentru înfrângere. Părinţii lor au muncit pentru acei bani, aşa că le-am spus că au câteva 50 de minute pe zi, cât a durat fiecare meci, pentru a-şi lua o primă, practic, de la familia lor”, a mai spus Mia Rădoi.
Incertitudinea viitorului
Viitorul formaţiei de la Energetic, medaliată cu bronz la Campionatul naţional de junioare III, este incert. În primul rând, antrenorul Mia Rădoi nu este sigură pe postul său de titular de catedră de handbal de la grupul şcolar vâlcean. „De la începutul lunii septembrie, s-ar putea să fiu sau să nu mai fiu la Energetic. Eu am stat la acest liceu ca suplinitor şi este posibil ca postul să fie ocupat de titularul postului”, spune Rădoi. Pe de altă parte, depinde de părinţii fetelor sub comanda cărui antrenor vor dori să trimită fetele. „Eu, oricum, voi face pregătire cu aceste fete, pe perioada verii. Întâi, nişte antrenamente uşoare, apoi pauză… Apoi, alte antrenamente şi pauză. M-aş bucura ca această echipă pe care am format-o să poată continua şi la nivelul junioarelor II”, a conchis Mia Rădoi.