Opincarul Ilinca, patriarhul tradițiilor românești, premiat


Meșterul opincar renumit în țară, Alexandru Ilinca, a primit o plachetă de excelență din partea prefectului de Vâlcea, Florian Marin.
Zilele trecute, înaintea desfășurării propriu-zise a ședinței Consiliului Consultativ al Structurilor Asociative din Vâlcea, meșterul opincar Alexandru Ilinca a primit o plachetă de excelență, din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu. Gestul prefectului Florian Marin vine ca urmare a recunoașterii promovării naționale a tradiției populare a meșterului vâlcean. Ilinca, un meșter opincar desăvârșit, a dus tradiția în cât mai multe colțuri ale țării, participând la tot felul de târguri de obiceiuri populare, străbune, iubind datinile, mai ales că meseria a desprins-o de la tatăl său.
Alexandru Ilinca s-a născut în comuna Orlești și a învățat meserie de la tatăl său, Gheorghe Ilinca, opincarul localității. A plecat din satul natal, a fost croitor ani de zile, dar s-a reapucat de fabricat opinci în momentul în care a observat că, la târgurile de meșteri populari, nu era prezent niciun opincar.
În urmă cu șase ani, opincarul vâlcean a participat la Muzeul „Astra” din Sibiu, invitat fiind cu scopul de a-i învăța pe tinerii americani să confecționeze opinci. La finalul cursului, toți americanii participanți au dus cu ei în America câte o pereche de opinci.