Ofertă în 6 luni sau fier vechi!


• OMV Petrom a anunţat că, în cazul în care statul român nu face o ofertă de cumpărare, rafinăria de la Arpechim Piteşti va fi închisă • sunt necesari 300 milioane euro pentru cumpărarea şi repornirea rafinăriei • senatorul Frîncu afirmă că se doreşte, de fapt, eliminarea bitumului românesc de pe piaţa europeană • deputatul Vlădoiu atrage atenţia asupra pericolului economic şi social în care se află judeţe Vâlcea şi Argeş

Ce înseamnă închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim și implicațiile economico-sociale asupra județelor Argeș și Vâlcea? Se pare că nu poate spune cu exactitate nimeni. Cert este că nici măcar cei de la putere nu au cunoştinţă de un studiu care să arate detalii despre viitorul a două județe cu peste 1,2 milioane de locuitori.

Curierul de Vâlcea cere autorităților guvernamentale să facă publice existența unor astfel de date, iar dacă ele nu există să se comande urgent o cercetare.

Zilele trecute, la Piteşti, parla­men­­tarii din judeţele Argeş şi Vâlcea au analizat, împreună cu repre­zentanţi ai Petrom şi ai Guvernului, soluţii de sal­vare a rafinăriei Ar­pe­chim, care ar urma să fie închisă definitiv în şase luni, conform unei decizii anunţată de compania OMV Petrom. Încă de la început, trebuie spus că premierul Emil Boc afirma, în urmă cu o săptămână, că Arpechim reprezintă un obiectiv industrial important şi va exprima un punct de vedere oficial pe această temă după o analiză detaliată în Gu­vern. Precizăm că membrii Consiliului de supraveghere al Petrom au decis, pe 24 martie, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor ce vor fi dispo­nibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, aproximativ 10 milioane de euro.

„Austriecii vor să vândă rafinăria la fier vechi!”

Prezent la întâlnirea de la Piteşti, senatorul Emilian Frîncu – unul dintre aprigii susţinători ai Oltchim – a făcut câteva dezvăluiri şocante: „Liderii Petrom au anunţat că mai dau termen de şase luni statului român pentru a cumpăra rafinăria de la Arpechim, după care vor vinde la fier vechi toate utilităţile!francu_emilian3 Vor păstra doar structurile de depo­zi­tare, pentru că acolo – spun ei – îşi do­resc să fie o placă turnantă a co­mer­ţului pentru sud-estul Europei. Au venit cu tot felul de argumente, care nu stau în picioare, referitor la lipsa de eficienţă a rafinăriei de la Piteşti… Incredibil! Nici-o rafinărie din lume, cred eu, nu poate să fie pe pierdere. Au ar­gu­mentat fals, cum spuneam, că rafinăria de la Piteşti nu este cu ieşire la spaţiul maritim. Le-am de­mon­tat afirmaţia cu exemplul rafină­riei pe care o au la Viena, unde lu­cru­rile funcţionează rentabil”, a afirmat Frîncu.

Conform spuselor senatorului liberal, pentru repunerea în funcţiune a rafinăriei piteştene ar fi nevoie de 100 milioane euro capital circulant şi încă 100 milioane euro pentru pune­rea în funcţiune, pentru că nu a mai fost folosită un an de zile. „I-am între­bat pe cei de la OMV Petrom de ce nu vând rafinăria cu un leu, pentru că le aduce – aşa cum susţin – atâta pa­gubă… Au spus că ei vor să scoată profit şi atât. De fapt, nu vor s-o vândă, ci s-o închidă definitiv!”, a mai explicat senatorul Emilian Frîncu.

„Se doreşte eliminarea bitumului românesc de pe piaţa europeană”

Senatorul liberal a mai dezvăluit că, atunci când directorul general Constantin Roibu a fost acceptat la discuţii de către reprezentanţii OMV Petrom, s-a aflat adevărul. „Domnul director general Roibu i-a întrebat pe cei de la OMV Petrom de ce nu au făcut, aşa cum erau obligaţi prin contractul de privatizare încheiat cu statul român, investiţii pentru retehnologizare şi protecţia mediului. Ei au răspuns că au investit un miliard de euro la Petro Brazi şi că nu-i interesează Arpechim. Ne-am dat seama că se doreşte distrugerea acestui concurent al OMV Petrom”, a mai spus Frîncu. „Vom face o adresă către Guvernul României, care nu a fost interesat de întâlnirea de la Pi­teşti, trimiţând un director din Minis­te­rul Economiei, prin care acesta să facă o solicitare fermă de cumpărare a rafinăriei. E greu de crezut că aus­trie­cii vor accepta, pentru că ei vor să închidă, deoarece au ignorat orice ofer­tă făcută până acum. Revenind la statul român, nu-nţeleg de ce accep­tă tacit comportamentul celor de la OMV Petrom, dar sper că vom afla – prin anchete ale organelor abilitate, respectiv SRI – dacă o face interesat. Mai precizez că închiderea rafinăriei Arpechim ar însemna eliminarea bitumului românesc, care este de cea mai bună calitate din Europa, de pe piaţă”, a conchis Frîncu.

„Vâlcea şi Argeşul sunt în pericol”

În asentimentul lui Emilian Frîncu a fost şi social-democratul Aurel Vlădoiuvladoiu_aurel, care ne-a declarat că Oltchim ar putea prelua rafinăria Arpechim dacă acţio­narul majoritar, care este Guvernul, va decide acest lucru. „În situaţia în care acţionarul majoritar, statul român, de­cide acest lucru, bineînţeles că se are vedere această variantă, mai ales că partea de petrochimie achiziţionată de la Petrom de către Oltchim este strâns legată de partea de rafinare”, a decla­rat Vlădoiu. L-am întrebat pe depu­ta­tul PSD dacă s-a avansat vreo sumă pe care ar putea-o cere OMV Petrom pen­tru rafinăria Arpechim „Nu s-a dis­cutat acest aspect, noi ştim doar de decizia Petrom de a închide rafinăria în şase luni. Statul român trebuie să se mişte repede, dacă vrea să sal­ve­ze industria chimică şi petrochimică din România. De asemenea, guver­nan­ţii trebuie să ştie că este în pericol economia a două judeţe – Vâlcea şi Argeş -, dar şi exis­tenţa a zeci de mii de oameni”, a con­chis Aurel Vlădoiu.

„Premierul Boc va face tot ce este posibil şi legal pentru salvarea Oltchim”

Din „tabăra Puterii”, senatorul Dorel Jurcanjurcan_dorel1 spune că, la nivelul primului-ministru, există toată disponibilitatea pentru Oltchim. „Premierul Emil Boc cunoaşte foarte bine situaţia de la Vâlcea, dar şi de la Piteşti. Nu mai demult de săptămâna trecută, am discutat între patru ochi pentru a găsi soluţii pentru a nu se închide complexul petrochimic de la Piteşti. Mi-a transmis că va face tot ce este posibil şi legal pentru salvarea Oltchim iar noi – parlamentarii din Vâlcea şi Argeş – să venim cu idei şi soluţii. Vom avea o întâlnire la Guvern pentru a găsi ieşirea din această situaţie. Dacă Oltchim nu avea ghinionul să aibă acţionarul minoritar PCC, care «pune tălpi» pe la Comisia Europeană, alta era situaţia acum”, a afirmat Jurcan.

Dacă Guvernul vrea, există soluții!

Iulian Iancu, președintele Comi­siei de industrii din Camera Depu­ta­ților, a fost cel care a demontat cu ar­gumente economice „strategia” ofi­cialilor OMV Petrom. Iancu a arătat, printre altele, că austriecii induc în eroare opinia publică când afirmă că rafinăria argeșeană este așezată în afara căilor de transport petrolier. O simplă comparație cu rafinăria OMV de la Viena poate arăta accesul simi­lar la transport, în timp ce Piteștiul bene­ficiază și de o conductă de ali­mentare de la Constanța. Deputatul amintit a subliniat că prima măsură pentru salvarea petrochimiei româ­nești este ca statul să conteste în jus­tiție decizia de închidere a Arpechim. „Soluții pentru salvarea unităților din Argeș și Vâlcea există, totul depinde însă de decizia Guvernului. Dacă ne ascundem deciziile în spatele unor argumente precum constrângerile europene înseamnă că nu se vrem să păstrăm această industrie. Există legislație europeană care ne este favorabilă și de care trebuie să ne folosim”, a fost concluzia lui Iulian Iancu.

În loc de concluzii, răzbate o mare întrebare, sperăm noi, deloc retorică: de ce a refuzat ministrul Ialomiţianu invitaţia de a participa la întâlnirea de la Piteşti?